Eesti teedel sõidavad maailma parimaks tunnistatud bussid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lux Expressi bussireisijad
Lux Expressi bussireisijad Foto: Ettevõte foto

Eesti teedel on viimased pool aastat sõitnud Euroopa parimad bussid, kuna rahvusvahelise bussimessi Busworld auhinnagaalal tunnustati Aasta Bussi auhinnaga just Scania Irizar i8 busse, mida kasutab Mootor Grupi tütarettevõte Lux Express.

Busside hindamisel lähtuti nii sõitjate kui ka bussijuhi sõidumugavusest- ja turvalisusest ning kõrgeimatest ohutusnõuetest, samuti hinnati busside sise- ja välisdisaini. Scania Irizar i8 busside näol toodi esile tehnika, mis on kõikides hinnatud kategooriates tipptasemel - ehk nii reisijamugavuse kui ka keskkonnasõbralikkuse osas.

Sellega edestasid parimaks tunnistatud bussid paljude teiste suurtootjate busse, nagu Volvo, Mercedes, MAN jt. Hindamise käigus testiti busse tõsiste avariide korral ja just Irizar i8 paistis silma tugeva kerekonstruktsiooni ja väga vähese deformatsiooniga.

Investeeringud tasusid ära

«Oleme investeerinud Lux Expressiga Euroopa Liidus arendatud ja toodetud Scania Irizar i8 bussidesse, kuna siinsetes bussides on kvaliteedi ja mugavuse lahendused selgelt kõrgemal tasemel kui mujal regioonides toodetud bussidel,» selgitas Lux Express Grupi juhatuse esimees Andrus Treier.

Ta lisas, et Eesti teedel reisijaid teenindavatesse Lux Expressi bussidesse on lisatud ka täiendavat tipp-varustust näiteks meelelahutuskeskuste ekraanide ja lounge-tüüpi luksusbusside interjööri näol.

«Näeme oma kogemusest, et bussisõidu kõrge kvaliteet loeb kõikidele sõitjatele - näiteks lastele ja noortele eelkõige bussisõiduga kaasneva meelelahutuse osas ning eakamatele mugavuse ja ruumikuse osas. Ärireisijate jaoks on aga oluline, et oleks tagatud keskkond, mis võimaldab mugavalt sõidu ajal tööd teha,» rääkis Treier.

See tähendab, et kui varem oli klientide jaoks ootuspärane, et bussis on WC, kliimaseade ja reguleeritavad istmed, siis täna on muutunud bussisõidu lahutamatuks osaks ka elektroonikaseadmete laadimiseks mõeldud pistikud, personaalsed meelelahutuskeskused või näiteks tasuta kuumade jookide automaadid.

«Rahvusvaheline tunnustus on suur au, kuid jätkame ka omalt poolt kvaliteeditaseme ja turvalisuse tõstmist bussides. Selleks kasutame täna aktiivselt kõikides Lux Expressi Eesti ja rahvusvahelistes bussides Vormel 1 maailmast tuntud telemeetriasüsteemi, mis tõstab reisijate ohutust, mugavust ja bussireiside keskkonnasäästlikkust,» sõnas Treier.

Jätkavad veel arendamist

Nimelt lubab Lux Expressi poolt kasutatav tark elektrooniline jälgimissüsteem FMS (Fleat Management System) jälgida reaalajas ohutuse tagamiseks lisaks bussi teekonnale ka bussi tehnilist korrasolekut ja iga bussijuhi sõidustiili, sh ohtlikke manöövreid, pidurdusi ja kiirust. Selle tulemusel saab edukamalt bussisõidu praktikaid analüüsida ning kõrvalekallete korral bussijuhte neist operatiivselt sõidu ajal teavitada.

«Tänu telemeetriale saame avastada varakult ka kõige pisemaid võimalikke vigu ja suunata vajadusel bussi viivitamatult kontrolli. Tänu kümnetele mikroarvutitele ja kontrolleritele, küljejoone jälgijale ja automaatsele pidurdussüsteemile tõstame bussisõidu turvalisust ja ka mugavust, sest meil on võimekus tuvastada ning eemaldada kiirelt vead, mis bussisõitjate mugavust mõjutavad,» selgitas Treier.

Oluline mõju telemeetria analüüsil on tema sõnul ka keskkonnale ning kütusekulule: pärast telemeetria kasutuselevõttu on busside kütusekulu vähenenud ligi kaks liitrit 100 kilomeetri kohta ning rikete ja probleemide hulk on vähenenud poole võrra.

Lux Express on Eesti bussiettevõte, mis sõidab nii Eesti, Läti, Leedu, Poola kui Venemaa teedel. Lux Expressi bussid teevad keskmiselt 30 000 väljumist aastas ning nende keskmine reisijate arv on üle 2 miljoni reisija aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles