Majanduseksperdid: kriis pole kaugeltki läbi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mervyn King.
Mervyn King. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu finantsjärelevalve ekspertide sõnul on kriisi lõpp veel väga kaugel ning kriisi mõju on tunda veel paljudel aastatel.


«Euroopa majanduse taastumisele on veel palju riske,» ütles jaanuaris tegevust alustanud Euroopa Süstemaatiliste Riskide Nõukogu aseesimees Mervyn King eile Euroopa Parlamendi majanduskomitees kõneledes, vahendab EUobserver. «Finantskriisi lõpp on väga kaugel ja selle mõju on tunda veel paljudel aastatel.»

Teine aseesimees Andrea Enria ütles, et euroala võlakriis ei ole praegu ainus oht. Tema sõnul peituvad endiselt riskid väljaspool finantssektori reguleeritud ala. Finantsinnovatsioon toimub tänapäeval nii kiiresti, et isegi korraliku reguleerimise puhul on kapital võimeline liikuma uuele, reguleerimata alale, tõdes ta. Euroopa Süstemaatiliste Riskide Nõukogu kavatseb selle reguleerimata ala ehk nn varipangandussektori - kuhu kuuluvad investeerimispangad, fondid ja kindlustusfirmad, millele ei kehti samad reeglid kui tavalistele pankadele - käsile võtta.

Seda saab Enria sõnul teha kahel viisil. «Tuua kõik riskiallikad regulatoorse katuse alla või piirata neid tegevusi, mis julgustavad süsteemset riski,» selgitas ta. «Kuid see nõuab aega.»

Kingi sõnul peab Euroopa Süstemaatiliste Riskide Nõukogu mõnikord seisma soovituste eest, mis pole populaarsed finantsinstitutsioonide seas, nagu laenukasvu piiramine, ja vajab seejuures Euroopa Parlamendi abi, kuna rahandusasutuste lobijõud on vahel üüratu ja nad suudavad mõjutada regulatsioone endale kasulikus suunas.

Aseesimehed ütlesid ka, et suuremate ELi pankade stressitestide tulemused avalikustatakse juunis ning valitsused peavad kohe pärast seda tegutsema. Juuni teises pooles peavad valitsused olema valmis pankasid rekapitaliseerima, rõhutas King.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles