Soomlased ähvardavad Portugali päästeplaani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste juht Timo Soini.
Põlissoomlaste juht Timo Soini. Foto: SCANPIX.

Aprillikuistel Soome üldvalimistel ilma teinud euroskeptilised Põlissoomlased kinnitavad senisest jõulisemalt, et kavatsevad seista vastu ELi poolt Portugalile pakutud abipaketile.


Täna algavad ametlikult Soome võimuläbirääkimised ja kogu Euroopa jälgib nende kulgu elava huviga, teades, et Soome võib peatada Portugali päästeplaani ja takistada ka laiemaid pingutusi euroala stabiliseerimiseks.

Nädalavahetusel näis, et Põlissoomlased valmistuvad pehmendama oma Portugali-positsiooni, pidades silmas võimalust vastukaubaks valitsusse saada.

Eile avaldatud pressiteade kinnitas aga karmi liini jätkumist.

«Südametunnistus ei luba meil toetada Portugali päästepaketti ega ka permanentse päästemehhanismi loomist,» teatas partei. «Mei ei toeta ka Soome tagatiste tõstmist ajutise stabiilsusmehhanismi kontekstis.»

Nimetatud kommentaaride valguses on Põlissoomlaste valitsusse pääsemine küsimärgi all, kuna kõige rohkem parlamendikohti võitnud paremtsentristlik Koonderakond on selge sõnaga öelnud, et tahab moodustada koalitsiooni, mis toetaks eurotsooni päästemeetmeid.

Kuigi Põlissoomlaste jäämine opositsiooni oleks paljudele Brüsselis teretulnud uudis, läheks Koonderakonna liidril ja peaministrikandidaadil Jyrki Katainenil tugeva enamusvalitsuse moodustamine raskeks.

Esipõlissoomlane Timo Soini ütles laupäeval, et ta partei on avatud Portugali asju läbi rääkima, kuid näis eile oma sõnad tagasi võtvat, rõhutades taas oma vastuseisu.

Erinevalt teistest euroala liikmetest vajab Soome ELi abimeetmete jaoks parlamendi heakskiitu, mis aga tähendab, et viimane võib panna riiulile Portugali päästeoperatsiooni, mis vajaks ELi ühehäälset toetust.

Päästeplaani toetavatel parteidel on Soome 200-liikmelises parlamendis 98 kohta, nii et vajalikust enamusest jääb napilt vajaka.

Palju sõltub nüüd sotsdemokraatidest, kes said 42 parlamendikohta ja on Portugali asjus segaseid signaale saatnud.

Sotsdemokraadid olid Kreeka ja Iiri pakettide vastu, väites, et pankurid peaksid rohkem valu enda kanda võtma. Ometi tuli neilt eile kerge vihje, et Portugali paketti võidakse toetada.

«Parlamendis arutusele tulevaid rahvusvahelisi leppeid tuleb respekteerida ja kõik peaksid võtma nad oma südameasjaks,» ütles erakond.

Soome uus valitsus peaks olema paigas 19. maiks.

Lissabon tahaks esimese abiraha osamakse juba juunis kätte saada. Soome valitsusele jääb plaani heakskiitmiseks väga vähe aega.


Copyright
The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles