Rohelised: põlevkivi arengukava viib suurema saasteni

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikarjäär..
Põlevkivikarjäär.. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Erakond Eestimaa Rohelised (EER) muretseb, et Riigikogus eile vastu võetud põlevkivi kasutamise riiklikuarengukava viib saastamise suurenemisele.



„Kahetsusväärne on, et kõik teised erakonnad taganesid oma valimislubadusest ning hääletasid Riigikogus lahjendatud põlevkivikava kasutamise riikliku arengukava 2008 - 2015 poolt," märkis Erakond Eestimaa Rohelised fraktsiooni esimees Valdur Lahtvee.

«Uue kava realiseerumisel on oodata põlevkivikasutusest tulenevate heitmete kasvu üle 30 protsendi, sest kinnitatud põlevkivikavas pole meetmeid, mis sunniksid põlevkivikasutajaid tehnoloogiaid keskkonnahoidlikumaks muutma.

Kuni aastani 2015 kasutatakse kasvava põlevkivimahu põletamiseks vanu katlaid ja utmisseadmeid. Nagu selgelt nägime 2007.a., kui elektrit toodeti tavapärasest rohkem kuni 20%, kasvasid heitmed üle 25 protsendi,» selgitas Lahtvee vananenud tehnoloogia keskkonnamõju.

Aastatel 2006 - 2007 Säästva Eesti Instituudi poolt läbi viidud keskkonnamõju strateegiline hindamine näitas, et kui põlevkivi kasutamise aastamahule seatakse piirangud vastavalt praegu vastuvõetud põlevkivikavale 20 miljonit tonni aastas, kasvab keskkonnakoormus 35 protsenti võrreldes 2005. aasta tasemega, teatavad Rohelised.

Muuhulgas selgub samast keskkonnamõju hindamise aruandest, et veekasutus suureneb 4,2 miljonilt kuupmeetrilt 5,7ni, õhku paiskuvate heitmete kogused 11,7 miljonilt tonnilt 15,7ni ning ladustatavate jäätmete hulk 12,3 miljonilt tonnilt 16,6 miljoni tonnini.

«Praegune arengukava annab investoritele vale, Euroopa üldise kliima- ja keskkonnapoliitikaga vastuolus oleva signaali,» nentis EER esimene eestkõneleja Marek Strandberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles