Venemaa keelab välismaise viirusetõrje (1)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva. Punane väljak.
Moskva. Punane väljak. Foto: Liis Treimann

Kreml keelab  täielikult oma riigiasutustele nii välismaiste viirusetõrje programmide kui ka dokumenditöötlus- ja raamatupidamisprogrammide ostmise, teatas nn impordi asendamise programmi infotehnoloogia haru juht Ilja Massuh.

Sellisele otsusele jõudsid Venemaa võimuorganid RBK teatel pärast seda, kui Ameerika Ühendriikides keelati Venemaa luureorganitega koostööd tegeva tarkvarafirma Kaspersky Labi toodete kasutamine. Keelupoliitika töötas välja Venemaa presidendi administratsiooni juures tegutsev töögrupp Internet+Suverenitet.

Venemaa asepeaministri Arkadi Dvorkovitši korraldusel koostati kaheetapiline plaan, mille kohaselt avab Venemaa esmalt uksed nn Euraasia majandusliidu liikmete toodetele, kuhu kuuluvad lisaks Venemaale ja Valgevenele veel Kasahstan, Kirgiisia, Tadžikistan, Usbekistan, Armeenia, Moldaavia ja Ukraina.

Teise etapina keelatakse täielikult välismaise rakendustarkvara soetamine riigiettevõtetele ja asutustele.

Piirangud välismaise tarkvara soetamiseks riigiasutustele kehtivad juba alates 2016. aasta 1. jaanuarist, kuid Venemaa riigiorganid võivad soetada välismaisid programme juhul, kui kodumaiseid analooge pole või neis puuduvad vajalikud funktsioonid.

Tarkvara loetakse Venemaa toteks, kui see on kantud Sideministeeriumi vastavasse registrisse. Selles reguistris on registreeritud juba 3900 toodet.

Täieliku keelu alla langevad näiteks Eset, Symantec, Microsoft, IBM, Dell EMC, Oracle ja teised.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles