Ansip: Luksemburg on Eestile usaldusväärne partner ja suur eeskuju

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansipi kohtumine Luksemburgi peaminister Jean-Claude Junckeriga.
Peaminister Andrus Ansipi kohtumine Luksemburgi peaminister Jean-Claude Junckeriga. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansip ütles täna kohtumisel Luksemburgi peaministri Jean-Claude Junckeriga, et Luksemburg on oma range rahanduspoliitikaga olnud Eestile suureks eeskujuks.

«Sarnaselt Luksemburgile on ka Eesti valitsus hoidnud riigieelarve puudujäägi minimaalse,» ütles peaminister Ansip. «Me oleme mõlemad seisukohal, et Euroopa Liit ja euroala riigid peavad jätkama konservatiivse eelarvepoliitikaga,» vahendas valitsuse pressiesindaja peaministri sõnu.

Ansip kinnitas, et Eesti valitsuse kesksed prioriteedid on jätkuvalt konservatiivne majanduspoliitika, riigi kulude ja tulude tasakaal ning riigi rahanduse jätkusuutlikkus. Ta märkis, et 2010. aastal oli valitsussektori eelarve tasakaalus ning avaliku sektori võlakoormus 6,6 protsenti, mis on Euroopa Liidu riikidest madalaim.

Ansip ütles, et on Luksemburgile väga tänulik toetuse eest ajal, kui Eesti tegi jõupingutusi euroalaga ühinemiseks. Ansipi sõnul polnud neid riike palju, kes Eesti edusse uskusid.

«Luksemburg kuulus nende riikide hulka, kes rõhutasid, et euroalasse pääsemiseks tuleb täita vastavad kriteeriumid ning et Eesti suudab need täita,» ütles Ansip.

Ta lisas, et jagab Junckeri seisukohta, mille kohaselt ei saa praeguseid raskusi Euroopas nimetada euroala kriisiks, vaid et tegemist on teatud riikide võlakriisiga. Ansip ja Juncker olid ühel meelel, et raskustesse sattunud liikmesriike tuleb aidata. Nad rõhutasid, et see on solidaarsuse küsimus. Samas pidasid mõlemad valitsusjuhid väga oluliseks, et abisaajad riigid teeksid kõik endast oleneva riigivõla ja eelarvedefitsiidi vähendamiseks.

«Meie õppetund globaalsest majanduskriisist on see, et headel aegadel tuleb koguda reserve,» ütles Ansip. «Eelarve tasakaalu ning võimalikult väikese riigivõla põhimõtet oleksime järginud ka ilma euroeesmärgita.»

Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker kinnitas, et Eesti valikud on olnud õiged. Junckeri sõnul on ka tema valitsus seisukohal, et riigi kulude pool peab vastama tuludele.

«Teie meetmed globaalse majanduskriisiga toimetulemiseks on olnud muljetavaldavad,» ütles Juncker. «Eesti otsused on olnud julged ja need on osutunud õigeks. Kui me räägime eeskujudest, siis on Eesti seda Luksemburgile.»

Kahe riigi vahelisi suhteid analüüsides tõdesid Ansip ja Juncker, et need on suurepärased paljudes valdkondades. Samas avaldasid mõlemad valitsusjuhid soovi majanduskontakte veelgi tihendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles