Katar pöördus WTO poole, süüdistades araabia riike ebaseaduslikus piiramises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doha (Katar)
Doha (Katar) Foto: PIXATHLON/SIPA/PIXATHLON/SIPA

Katar palub Maailma Kaubandusorganisatsioonil (WTO) moodustada komisjon, mis menetleks Doha kaebust Pärsia lahe naaberriikide neli kuud kestnud blokaadi üle, ütlesid WTO allikad reedel.

Katar pöördus WTO poole augustis, väites, et on Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraatide (AÜE) ja Bahreini algatatud «ebaseadusliku piiramise» ohver.

Nimetatud riigid kehtestasid 5. juunil Katarile boikoti, süüdistades Dohat terroristide toetamises ja liiga lähedastes suhetes Iraaniga. Nelik sulges Katari ainsa maismaaühenduse ega luba Katari lennukeid ja laevu oma riiki.

Esialgu taotles Katar konsultatsioone vastastega, nii näevad ette WTO reeglid. Seejärel on võimalik liikuda edasi vaidluste lahendamise komisjoni moodustamiseni.

WTO ütleb 12. oktoobriga dateeritud dokumendis, et WTO sõnul keeldunud AÜE konsultatsioonidest Dohaga, mis tähendab, et vaidluskomisjoni moodustamine on vältimatu.

Dokumendist ei selgu, kuidas vastasid konsultatsiooninõudele Saudi Araabia ja Bahrein.

WTO vaidluste lahendamise protsess võib võtta kuid või isegi aastaid.

Gaasirikkale Katarile kehtestatud majandus- ja poliitilised sanktsioonid on vallandanud Pärsia lahe piirkonnas viimaste kümnendite rängima kriisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles