Käsitööõlle buum hakkab läbi saama

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väiketootjate valik ühes New Yorgi baaris.
Väiketootjate valik ühes New Yorgi baaris. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

Kümmekond aastat tagasi algas Ameerika Ühendriikides käsitööõlle buum, mis liikus edasi teistesse riikidesse, jõudes mõni aasta tagasi siiagi. Nüüd on turg aga küllastunud ja kiire tõus hakkab läbi saama.

Kui 1981. aastal oli Ameerika Ühendriikides vaid 50 pruulikoda, siis praeguseks on nende arv kasvanud 5300ni. Suurema osa moodustavad mikrotootjad, keda meil tavatsetakse nimetada käsitööõlle tootjateks.

Viimase aastaga kasvas pruulikodade arv küll endiselt pea poole tuhande võrra – 2015. aastal oli neid 4548 –, kuid tootmismahud on hakanud kahanema. Liitrites (õigemini küll barrelites) kasvas sealne tootmismaht eelmisel aastal kuus ning dollarites mõõdetuna kümme protsenti. Arvud on ilusad, aga kaugeltki mitte nii kaunid kui varasematel aastatel. Meenutagem näiteks aastaid 2012–2013, mil käsitööõlle tootmise maht kasvas 17,6 ning müük dollarites 20 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles