Ansip: ilmselt saab kahe aasta pärast raudteel 120 km/h Riiga sõita

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti peaminister Andrus Ansip tänasel kohtumisel Läti peaministri Valdis Dombrovskisega.
Eesti peaminister Andrus Ansip tänasel kohtumisel Läti peaministri Valdis Dombrovskisega. Foto: SCANPIX

Lätis täna valitsusjuhi Valdis Dombrovskisega kohtunud peaminister Andrus Ansipi sõnul võimaldab lõunanaabrite valitsuse otsus rahastada Rail Balticu projekti sõita juba ilmselt kahe aasta pärast raudteel kiirusega 120 km/h Tallinnast Riiga.

«Eesti poolt on suured investeeringud raudtee uuendamisse tehtud ja selle aasta lõpuks saab sõita Tallinnast läbi Tartu Valka kiirusega 120 kilomeetrit tunnis. Üleeile [kolmapäeval] otsustas Läti valitsus eraldada 33 miljonit eurot Rail Balticu töödeks ja see võib tähendada, et üsna pea me võime sõita Valkast Riiga kiirusega 120 kilomeetrit tunnis. Minu hinnangul on see lähema kahe aasta küsimus,» ütles Ansip.

Läti valitsus tegi teisipäeval rahandusministeeriumile ülesandeks eraldada Rail Baltica projektile Läti 2012.–2015. aasta eelarveplaanis 16,456 miljonit latti. Sel aastal saab Rail Baltica projekt 7,028 miljonit latti. Arvestades, et olemasoleva raudtee ajakohastamine tuleb kasuks nii kaubaveole kui reisijate veole ja majandusele tervikuna ning et Läti Raudtee ei suuda vajaminevat investeeringut ise teha, eraldab Läti valitsus Rail Baltica projektile kokku 23,484 miljonit latti ehk umbes 33 miljonit eurot.

Balti riigid algatasid 2010. aasta aprillis Rail Baltica projekti teostatavusuuringu, mis peab selgitama Euroopa rööpalaiusega raudtee rajamise otstarbekuse läbi kolme Balti riigi Lääne-Euroopasse. Poole selle uuringu kuludest katab Euroopa Komisjon.

Neljapäeval ja reedel toimunud Läti-visiit oli peaminister Andrus Ansipi esimene välisvisiit aprilli alguses ametisse astunud valitsuse juhina. Peaministrid leppisid Riias toimunud kohtumisel kokku, et kahe nädala pärast tuleb Läti valitsusjuht Valdis Dombrovskis visiidile Eestisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles