Venemaa kommertskinnisvara suundub jääeaega

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa kommertskinnisavar sektori investeeringud mõõnavad. Illustreerival pildil näete tulekahju ühes Moskva kaubanduskeskuses.
Venemaa kommertskinnisavar sektori investeeringud mõõnavad. Illustreerival pildil näete tulekahju ühes Moskva kaubanduskeskuses. Foto: Dmitry Serebryakov/Dmitry Serebryakov/TASS

Investeeringud Venemaa kommertskinnisvarasse vähenesid kolmandas kvartalis ligi 70 protsenti, ehkki erinevalt aasta varasemast osalesid turul välismaalased ja raha paigutati ka väljapoole Moskvat, kirjutas RBK.

Tänavuse aasta kolmandas kvartalis moodustas kommertskinnisvarasse tehtud investeeringute maht Venemaal 532 miljonit dollarit, mis on 69 protsenti väiksem kui mullune sama aja tulemus 1,7 miljardit dollarit. Sellised tulemused avaldas konsultatsioonifirma S.A. Ricci.

Aasta algusest paigutati kommertskinnisvarasse kokku 2,4 miljardit dollarit, mis on 44 protsenti vähem kui eelmise aasta esimese üheksa kuu jooksul, kui investorid paigutasid 4,2 miljardit dollarit.

Tänavused investeeringud jaotusid varasem aastaga võrreldes rohkematesse piirkondadesse. Kui mullu koondusid kõik investeeringutest Moskvasse ja selle lähiümbrusesse, siis tänavu oli selle piirkonna osatähtsus 92 protsenti - 491 miljonit dollarit, kuus protsenti ehk 34 miljonit dolarit paigutati Sankt-Peterburgi ja kaks protsenti ehk 5 miljonit dollarit teistesse regioonidesse.

Samuti osutus mitmekesisemaks investeeringute päritolu. Kui 2016. aastal oli tegemist vaid kodumaiste investoritega, siis nüüdseks oli nende osatähtsus vähenenud 96 protsendini.

Kõige ligitõmbavamateks investeerimisobjektideks kujunesid bürood, kuhu suundus 79 protsenti rahast, laokompleksidesse paigutati 9 protsenti investeeringutest ja hotellidesse 8 protsenti. Keskmine tehingu maht oli 50 miljonit dollarit, mis iseloomustab S.A. Ricci hinnangul investeerimisaktiivsuse jahtumist.

Varem olid  JLL ja Colliers Internationali asjatundjad teatanud, et Venemaa komertsinvesteeringute maht vähenes aastaga 13 protsenti 3,1 miljardilt dollarilt 2,7 miljardi dollarini.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles