Head tuuleolud viisid Eesti Energia tuuletoodangu kasvule

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark.
Tuulepark. Foto: Toomas Huik

Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte Enefit Taastuvenergia tuulepargid tootsid septembris ligi 15 gigavatt-tundi elektrit, mida on veerandi võrra enam kui mullu.  

Enefit Taastuvenergia juhatuse esimees Aavo Kärmas põhjendas suuremat toodangut lisaks parematele tuuleoludele ka elektrituulikute kasvanud töökindlusega. «Seega ei sõltu tuuleenergia toodang vaid sellest, kui kõvasti puhub tuul, vaid rolli mängib ka see, kui hästi enda tuulikuid hooldada ja käitada suudame,» lausus Kärmas ja lisas, et möödunud septembri töökindluse näitaja oli üks käesoleva aasta parimaid.

15 gigavatt-tunnine elektri kogus katab ära ligikaudu 6000 keskmise tarbimisega majapidamise aastase elektrivajaduse. Kokku tootsid kõik Eesti tuulepargid septembris ca 50 gigavatt-tundi elektrit. Üheksa kuuga on Enefit Taastuvenergia tuulikud tootnud 147 gigavatt-tundi elektrit ning kõik Eesti elektrituulikud 464 gigavatt-tundi.

Enefit Taastuvenergia toodab elektrit ja soojust tuulest, veest, biomassist ja segaolmejäätmetest.

Kokku tootis Enefit Taastuvenergia septembris ligi 27 gigavatt-tundi elektrit, mida on 13 protsenti rohkem kui 2016. aasta septembris. Soojust tootis Enefit Taastuvenergia septembris 26 gigavatt-tundi ehk 52 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Soojuse toodangu kasv tuli põhiliselt Iru elektrijaama jäätmepõletusjaama arvelt, mis müüs Utilitas Tallinnale oluliselt rohkem soojust kui eelmise aasta septembris.

Enefit Taastuvenergia tootmisüksusteks on Aulepa, Narva, Paldiski ja Virtsu tuulepargid ning Iru elektrijaam, Paide elektrijaam ja Valka elektrijaam, kus toodetakse nii soojust kui ka elektrit. Samuti toodab Enefit Taastuvenergia hüdroelektrit Linnamäe ja Keila-Joa hüdroelektrijaamas.

Valitsus on teada andnud soovist Enefit Taastuvenergia vähemusosalus börsile viia. Eesti Energia tegeleb praegu Enefit Taastuvenergia börsileviimise eelanalüüsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles