Märtsis tööstustoodangu kiire kasv jätkus

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puidutööstus.
Puidutööstus. Foto: Priit Simson

Tööstusettevõtted tootsid 2011. aasta märtsis 33 protsenti rohkem toodangut kui eelmise aasta märtsis, teatab Statistikaamet. Tootmine näitas 30-protsendilist kasvu eelmise aasta sama kuuga võrreldes seitsmendat kuud järjest.

Tööstustoodangu kasvu vedas endiselt peamiselt välisnõudlus, kuid ka siseturu nõudlus suurenes võrreldes eelmise aasta märtsiga.

Töötleva tööstuse toodang suurenes 2011. aasta märtsis eelmise aasta märtsiga võrreldes 42 protsenti. Oluliselt ehk 71 protsenti suurenes töötleva tööstuse toodangu müük ekspordiks.

Välisturule müüdi ligi kolm neljandikku (73 protsenti) kogu töötleva tööstuse toodangust. Nõudlus kodumaisel turul oli jätkuvalt nõrgem — siseturule müüdi viiendik rohkem toodangut kui eelmise aasta märtsis.

Märtsis ületas toodang eelmise aasta sama kuu mahu enamikus tööstusharudes. Elektroonikaseadmete tootmine suurenes eelmise aasta märtsiga võrreldes rohkem kui neli korda.

Selle tööstusharu toodang andis neljandiku kogu töötleva tööstuse toodangu mahust. Suurema osatähtsusega tööstusharud olid veel puidutöötlemine ja metalltoodete tootmine, kus toodang kasvas vastavalt 27 protsenti ja 24 protsenti.

Väiksema osatähtsusega tööstusharudest suurenes toodang märgatavalt keemiatoodete ning masinate ja seadmete tootmises, peamiselt ekspordi suurenemise tõttu.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2011. aasta märtsis nii tööstuses kokku kui ka töötlevas tööstuses 3 protsenti rohkem toodangut kui veebruaris.

2010. aasta märtsiga võrreldes toodeti 6 protsenti rohkem elektrit ja 3 protsenti vähem soojust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles