Halinga piimafarm kaotas kohtus vaidluse Tere piimavõla üle

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halinga piimafarmi omanik Raul Peetson
Halinga piimafarmi omanik Raul Peetson Foto: MAILIIS OLLINO/PRNPM/EMF

Harju maakohus jättis esmaspäeval Halinga piimafarmi poolemiljonilise nõude Tere piimatööstuse vastu rahuldamata. Ettevõte plaanib siiski edasi võidelda.

Halinga piimafarm esitas Tere piimatööstuse vastu hagi möödunud aasta 8. aprillil, nõudes toona veel Oliver Kruuda poolt juhitud ettevõttelt 800 tonni toorpiima eest, mis piimatööstusele tarniti, kuid mille eest tasu ei saadud, poolt miljonit eurot.

Halinga farmi omanik Raul Peetson selgitas eelmise aasta aprillis Pärnu Postimehele, et nõue puudutab 2015. aasta veebruaris kolme nädala jooksul piimatööstusele tarnitud toorpiima, mille eest Tere piimatööstus oleks pidanud tasuma 244 130 eurot.

Kuigi koos viivistega oleks nõude suurus küündinud Peetsoni sõnul üle 700 000 euro, otsustas Halinga piimafarm kohtusse pöördudes esitada piimatööstuse vastu poolemiljonilise nõude, sellest 255 870 eurot moodustas viivis tasumata summalt. Ka märkis Peetson enam kui aasta tagasi, et ettevõtte enda majanduslik olukord oleks teine, kui Tere kokkulepetest kinni oleks pidanud.

Küll aga otsustas Harju maakohus oma 2. oktoobri otsusega Halinga piimafarmi hagi Tere vastu põhivõla ja viivise väljamõistmiseks jätta rahuldamata, sest nõuded Tere vastu olid loovutatud aktsiaseltsile DNB Pank. 

«Nõue puudutas poolte vahel sõlmitud toorpiima müügilepingut ja selle alusel esitatud arvet, mis hageja väitel jäi tasumata. Kostja oli seisukohal, et hagejal puudub nende vastu nõue, kuna põhinõue loovutati AS-ile DNB Pank, mistõttu hagejal ei saanud tekkida ka viivise nõuet,» selgitas Harju maakohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Tere piimatööstuse endine juht Oliver Kruuda teatas kohtuotsusest pressiteate vahendusel. «DNB panga esindajad on oma hilisemaid ütlusi kallutanud Halinga kasuks, 2017. aasta DNB panga ütlused on vastuolus nende endi kirjavahetuse ja lepingutingimustega,» väitis Kruuda kohtuotsust kommenteerides muuhulgas.

Tema sõnul kinnitab seda ka kohtuotsus, kus on märgitud, et kohus leiab, et poolte nõuete loovutamise kokkuleppe (lepingu) puudumist ei tõenda ASi DNB Pank kaks aastat hiljem, s.o 22.02.2017 ja 02.03.2017 edastatud päringute vastused.

Kuivõrd tegemist on alles kaks päeva vana kohtuotsusega, on Halinga piimafarmil õigus 30 päeva jooksul kohtuotsus Tallinna ringkonnakohtusse edasi kaevata. 

«Tere on meile piima eest võlgu, kohus tunnistas võlgnevust ja meie nõuame oma raha panga kaudu tagasi, aga lõpliku seisukoha selles küsimuses anname nädala lõpus,» ütles Halinga farmi omanik Raul Peetson Pärnu Postimehele.

Maag klatib Tere võlgu

Lahendust Tere raskustele ootab üle saja võlausaldaja, kellega tänavu kevadest tegeleb edasi hoopis Maag Grupp.

Maag Grupp teatas tänavu märtsis, et ostis pankadelt üles Tere piimatööstuse võlad, mis sisuliselt tähendab ka ettevõtte ülevõtmist. Võlakoorma suurus ulatub 48,3 miljoni euroni, millest rohkem kui 20 miljoni euro suuruse tüki ostis Maag Grupp välja Nordea/DNB pangalt.

Tere ja Farmi piimatööstust asus augustis juhtima Katre Kõvask, kelle kinnitusel on võlgade tagasimaksmine oluline osa Tere maine taastamisel.

Maag Grupp on toiduainetööstuseid koondav kontsern. Gruppi kuuluvad AS Farmi Piimatööstus, AS Rannarootsi Lihatööstus, Pouttu OY, Nigula Piim OÜ, Mest Food OÜ, Gelid Food OÜ, Black Angus OÜ, Maag Kinnisvara OÜ ja Poola Avalon Foods Sp. z o.o.

Ettevõtte omanikud on 37,5 protsendiga Aivar Saarma, samuti 37,5 protsendiga Roland Lepp ja 25 protsendiga Toomas Juhani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles