Eesti veinikaupmees: meie äripartnerid Kataloonias on mures (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vein ja viinamarjad.
Vein ja viinamarjad. Foto: Panthermedia / Mythja Photography

Eesti veinikaupmehed ütlesid, et kuigi veini import Katalooniast jätkub samamoodi, on tunda, et nende sealsed äripartnerid on mures, kuna võitlus keskvalitsuse ja iseseisvuslaste vahel on liialt radikaliseerunud. 

«Õnneks meie Kataloonia partnerid on olnud mõõdukad ja jäänud iseseisvusküsimustes reserveerituks,» ütles alkoholi hulgimüügifirma Dunker Estonia OÜ juhatuse liige Arvo Kask. «Samas olid nad meil eelmisel nädalal Tallinnas külas ja neid pani muretsema see, et nii keskvalitsuse kui ka Kataloonia juhid on valinud väga radikaalse taktika.»

Kase sõnul väljendus see eelkõige selles, et keskvalitsus saatis valimispäeval välja politsei, kes liiga jõuliselt sekkus. Teiselt poolt on ka Kataloonia iseseisvust juhtivad poliitilised jõud väga kompromissitud. «Meie äripartnerid usuvad läbirääkimistesse ja rahulikku kompromissi. Nad on mures, kuna igasugune vägivald mõjub halvasti turismile. Nad ootavad, et läbirääkimised jätkuksid tsiviliseeritumal moel.»

Kask jagab sealsete äripartnerite seisukohti, leides, et Madrid sekkus liiga ägedalt. «Nende käitumine annab iseseisvuslastele kütet alla, seda enam, et ollakse protestivaimu täis. Peaks olema mingi poliitiline lahendus, mitte madin. Verevalamist ei ole vaja,» rääkis Kask.

Õnneks pole segadus ja ebakindlus äritegevusse jõudnud ja Dunkeri veiniimport Katalooniast jätkub endisel moel. «Veini ikka tehakse, tarned toimuvad. Veinitegemine käbi nagunii maapiirkondades, kuhu pealinna kära ei ulatu,» selgitas Kask. Mis tulevikku puudutab, usub ta samamoodi, et kohalikud on pragmaatilised ja tahavad äri edasi ajada, sõltumata sellest, mis lipu all nad seda teevad.

Dunker impordib Katalooniast peamiselt kvaliteetsemaid vahuveini ja punaseid veine. Mahuliselt moodustab see nende kogu Hispaania veiniimpordist kuni viiendiku. «Kataloonia veinidest on kindlasti kuulsaim kaubamärk Torres, aga sealt tuleb ka palju häid cava’sid ehk Hispaania vahuveine,» märkis Kask.

Olümpiamedalist Jüri Tamm: mind paneb isesesisvuspüüdlus imestama

Olümpiamedalist ja endine poliitik Jüri Tamm, kes Kataloonias pikalt veiniäri ajanud on, ütles samuti, et sealsed ettevõtjad on väga pragmaatilised ja äritegevus jätkub endises ulatuses, kuna midagi ei ole veel juhtunud.

Siiski pani Tamme imestama see, et sellises heaoluriigis nagu Hispaania ja sellises «paradiisis» nagu Kataloonia tuuakse iseseisvustaotluse argumendiks majanduslik heaolu. «Kuigi tõsi, Kataloonia panustab Hispaania eelarvesse rohkem kui teised piirkonnad, siis kogu Euroopa töötab ju solidaarsuse põhimõttel, miks ei peaks see nii Hispaanias siis olema,» põhjendas ta.

Mis puudutab aga äritegevust ja kaubavahetust, siis see käib endises rütmis edasi. «Kogu melu iseseisvuse ümbe toimub ainult koolides ja valimisjaoskondades. Tootmine käib edasi, lennukid lendavad,» selgitas Tamm.

Hoolimata sellest, mida tulevik toob ja kas Kataloonia jätkab Hispaania osana või iseseisva riigina, jääb piirkond Tamme arvates endiselt oluliseks ja populaarseks. «Sellist asja ei ole, et Kataloonia kuidagi isoleeritaks. Ettevõtjad teevad oma tööd ja on väga pragmaatlised. Katalooni on Euroopa Liidus ja ka jääb sinna. Sellised spekulatsioonid ei ole õiged.»

Kataloonia lahkulöömist Hispaaniast toetas 90 protsenti pühapäevasel iseseisvusreferendumil osalenud inimestest, teatas Kataloonia valitsus ööl vastu esmaspäeva. Valitsuse kõneisik Jordi Turull ütles, et 2,02 miljonit katalaani vastas jaatavalt küsimusele: «Kas te tahate, et Kataloonia saaks iseseisvaks riigiks vabariigina?». Turulli sõnul osales referendumil 2,26 miljonit inimest.

Samas rahvusvahelise õiguse ja lääneliku referendumitava valguses seisab Kataloonia võimude välja pakutud referendum üsna kipakatel jalgadel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles