Merko ja KMG koristavad betoontehaste jääkreostuse 3,5 miljoni eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merko objekt.
Merko objekt. Foto: Erik Prozes

AS Merko Ehitus Eesti ja KMG Inseneriehituse AS konsortsium sõlmisid keskkonnaministeeriumiga lepingu Maadevahe ja Priimetsa asfaltbetoontehaste jääkreostuse koristamiseks 3,5 miljoni euroga.

Neljapäeval sõlmiti konsortsiumi, kuhu kuuluvad AS Merko Ehitus kontserni tütarettevõte AS Merko Ehitus Eesti ja KMG Inseneriehituse AS, ning Keskkonnaministeeriumi vahel projekteerimis- ja ehitusleping endiste Maadevahe ja Priimetsa asfaltbetoonitehaste jääkreostuse ohutustamiseks, teatas Merko börsile.

Lepingu maksumus on ligikaudu 3,5 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Ehitustööde valmimise tähtaeg on november 2018.

Reostuste likvideerimiseks tuleb reostunud pinnas välja kaevata ja asendada puhta pinnasega. Reostunud pinnas antakse üle jäätmekäitlejale. Lisaks likvideeritakse mitmed rajatised, betoonijäägid ja prügi projektialal. Tööde käigus puhastatakse ka Maadevahe jõe säng reostusest. Eelprojekti kohaselt tuleb Maadevahe objektil välja kaevata ligikaudu 21 000 kuupmeetrit ning Priimetsa objektil ligikaudu 10 000 kuupmeetrit reostunud pinnast.

Saaremaal asuv Maadevahe asfaltbetoonitehas töötas aastatel 1959-1993. Selle aja jooksul reostas tehas nii ümbritseva pinnase, põhjaveekihi kui ka Maadevahe jõe, mille läänekaldal tehas asus.

Valga linnas asuv Priimetsa asfaltbetoonitehas töötas ajavahemikul 1956-1992. Endise tehase territooriumil on reostunud pinnas ja põhjavesi, on oht ka reostuse jõudmiseks Pedeli jõkke.

Projekti rahastatakse keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) kaudu. 85 protsenti projekti maksumusest tuleb Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist  ja 15 protsenti KIK-i siseriiklikust keskkonnaprogrammist ja riigieelarvest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles