Suurehitaja: Eestis pole mingit ehitusbuumi! (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Rand.
Raivo Rand. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ehitusfirma Rand ja Tuulberg üks omanikke Raivo Rand ütles Äriplaan 2018 konverentsil, et kuigi mõned väidavad vastupidist, ei saa Eestis rääkida veel ehitusbuumist ja ehitusmahud tulevikus pigem kasvavad. 

«Kui kasvab majandus, siis kasvavad ka ehitusmahud. Ega majandus ei saa ilma ehituseta kasvada. Mingid sektorid ehk kuumenevad liialt, näiteks kaubamajade ehitus, aga ju siis nähakse, et inimesi jätkub. Samas ehitatakse ka tootmishooneid, mis on mõeldud tootmiseks ja ma usun, et see trend ka jätkub,» rääkis Rand  

Teedeehitus on Ranna sõnul Eestis olnud viimasel ajal vaeslapse kingades, mistõttu tuleb teedesse ja taristusse kindlasti investeerida. «Tee-ehitus lausa nõuab investeeringuid. Ükski riik ei saa areneda kui tal pole kommunikatsioone. Kui me ei investeeri teeedesse, siis meie riik hakkab hääbuma. Mitte ainult Tartusse, vaid ka Pärnusse ja Narva tuleb teid ehitada.»

Uute tulijate suhtumine: you must respect nobody!

Probleemina tõi Rand välja aga ehitussektori madala tööviljakuse. Seda hoiavad tema sõnul tagasi Eesti kiiresti tekkivad ja seejärel surevad väikesed ehitusfirmad, kes tulevad turule suhtumisega «you must respect nobody!»

Rand esitles statistikat, et suuremad, 100-249 töötajaga ehitusfirmade arv on drastiliselt langenud, seevastu mikrofirmasid on kõvasti juurde tekkinud. «Suured ja tugevad alltöövõtjad on ära kadunud. Tulevad väiksemad, kelle strateegia on tihti selline: you must respect nobody! You must eat everything! You must f*** everybody!» rääkis Rand.

«See iseloomustab paljusid peatöövõtjaid, kes praegu turule tulevad. Varsti nad lähevad aga pankrotti. Ühe objekti peale võiks panna kümneid ja kümneid surnud ettevõtete nimesid. Selline käitumine viib tööviljakuse alla,» märkis ta. 

Ehitama hakkavad robotid

Rand ütles, et tulevikus tehakse suur osa ehitusest robotite abiga. Lisaks tuleb hoonete ehitamisel arvestada sellega, et hoone funktsioonid kipub muutuma.

See tähendab, et näiteks 10 aasta pärast saab ehitatavast koolimajast kaubamaja või elamust saab vangla. «Idee ja vajadus teha midagi muud hoonega toimub väga kiiresti,» rääkis Rand.  

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles