Savisaare paralleelriigi tugisammas jagab kontrollimatult laiali maksumaksja raha (16)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Ühistupanga asutamiselt aastal 2015.
Hetk Ühistupanga asutamiselt aastal 2015. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna nõudmisel Tallinnas kaks aastat tagasi asutatud tulundusühistu Eesti Ühistupank ei saanud pangalitsentsi, kuid hakkas kuu aja eest ometi firmadele laenu andma. Kuivõrd pangal hoiuseid pole, laenatakse välja 6,3 miljoni suurust omakapitali, millest üle kuue miljoni maksis sisse Tallinn, kuid mille üle Tallinnal enam kontrolli pole.

Seega on Tallinna linn jõudnud Eesti oludes enneolematusse olukorda, kus maksumaksja miljonite jagamine on koondunud avalikkuse kontrolli alt välja vaid käputäie väidetavalt krediidiettevõtte juhtide kätte. Paratamatult tekib küsimus, kuidas sellise absurdse ja seaduse piirimaile jääva olukorrani jõuti, miks selline asutus on üldse loodud ja mis saab edasi?

Tallinna opositsioonisaadikud ja endised erakonna eksliikmed ei tee saladust, et Ühistupangast pidi saama erakonna eksliidri Edgar Savisaare loodud paralleelriigi peamisi tugisambaid ja satelliitide kontrollijaid. Juba olid loodud linnapoed ja -turud, -politsei, -televisioon ja -ajaleht, ärimehi kontrolliti läbi detaiplaneeringute… Kuid puudu oli  vahend, mille abil allutada kogu see seltskond oma kontrolli alla otseselt läbi raha – pole hullemat orjust kui laenuorjus.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles