Nafta hind püüdis kahe aasta tipu

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine.
Nafta tootmine. Foto: Spencer Platt/AFP/Scanpix

Nafta maailmaturu hind kerkis viimase kahe aasta kõrgema tasemeni – toornafta Brenti hind oli eile 59,02 dollarit barreli eest. 

Hinnatõusu taga on ühelt poolt Kurdistani iseseisvusreferendum, mis regioonis pingeid kruvib. Nii ähvardas Türgi president Recep Erdogan Kurdistani iseseisvumise korral peatada nafta impordi Iraagi Kurdistani regioonist, kirjutab Business Insider.

Kurdistani regioon toodab praegu iga päev 650 000 barrelit naftat, millest 85 protsenti liigub läbi Türgi. Kuna tegemist on suure kogusega, vähendaks see pakkumist ja kergitaks hindu veelgi. 

Lisaks pingetele Kurdistanis on toornafta hinda kergitanud ka kasvanud nõudlus Hiinas ja naftakartelli OPECi jõupingutused. Viimane aasta algusest alates vähendanud kõvasti naftatootmist, sama on teinud Venemaa.

Kõigi nende muutuste taustal on Brenti hind alates selle aasta juunist kerkinud pea kolmandiku võrra. Täna aga Brenti hind veidi langes, püsides 58,27 dollari juures. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles