Telia maksab miljarditrahvi (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia peakorter Stockholmis
Telia peakorter Stockholmis Foto: Jessica Gow/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Telekomifirma Telia nõustus kohtuvälisel kokkuleppel maksma USA ja Hollandi võimudele peaaegu miljardi dollari suuruse trahvi sadadesse miljonitesse ulatuva altkäemaksude eest Usbekistanis.

Telia sõnul lõpetab see kokkulepe uurimise Telia tütarettevõtte korruptsiooni asjus.

Telia nõustus maksma 965 miljonit dollarit (811 miljonit eurot) trahve ja kahjutasu, mis jagatakse võrdselt USA ja Hollandi ametkondade vahel.

Kriminaalasja uurijate sõnul tunnistas Telia tütarettevõte altkäemaksu maksmist Usbeki endise presidendi Islam Karimovi tütrele Gulnara Karimovale, kirjutab The Wall Street Journal. Altkäemaksude summa ulatus 331 miljoni dollarini. Majanduslehe sõnul eitasid Usbeki valitsuse esindajad juunis, et Karimovale on esitatud korruptsioonisüüdistus.

Süüdistajate sõnul maksis Telia altkäemaksu selleks, et tütarettevõte võiks siseneda Usebki turule ning omandada sealseid telekomifirmasid. Ettevõte tunnistas, et peitis ning struktureeris altkäemaksu mitmesuguste maksete kaudu, muuhulgas nn teenuste osutamine ettevõtetele, mille kohta Telia juhtkond teadis, et seda ettevõtet kontrollib Gulnara Karimova.

Telia tegevjuhi Johan Dennelindi sõnul on kokkulepe õnnetu peatükk ettevõtte ajaloos. Alates 2013. aastast on uus nõukogu ja juhtkond püüdnud välja selgitada, mis juhtus, ütles Dennelind ametlikus teates.

«Meil on nüüd pikk tee minna loomaks veel jätkusuutlikum ettevõte, mille fookus on tugeval juhtimiskultuuril, aga see on igakestev teekond kultuuri, kus on kindel, et kõik töötajad saavad aru õigete asjade õigel ajal tegemise tähtsusest,» selgitas Dennelind. «Lahend ja finantssanktsioonid, millest me täna (eile – toim) teatasime, on valus meenutus sellest, mis juhtub, kui me seda ei tee,» lisas ta.

Telia altkäemaksu laiem uurimine algas 2012. aastal, mil Šveitsi võimud teatasid, et kahtlustavad Gulnara Karimovat korruptsioonis. Hiljem lülitusid uurimisse ka USA ja teised Euroopa riigid. Eelmisel aastal nõudsid USA ja Hollandi võimud Telialt 1,4 miljardi dollari suurust trahvi. Lõppsumma osutus mõnevõrra väiksemaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles