Lahkus majandusteadlane ja poliitik Valve Kirsipuu (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

84-aastasena suri majandusteadlane ja poliitik Valve Kirsipuu, teatas «Aktuaalne kaamera».

Poliitiku poja Mardi sõnul  sai tema ema Korful puhates 10. septembril ujumise ajal infarkti. Poliitik lahkus meie seast eile.  

1933. aastal sündinud Kirsipuu oli riigikogu 7., 8. ja 9. koosseisu liige. 1992. aastal pääses ta riigikokku Mõõdukate nimekirjas. Kirsipuu oli Reformierakonna asutajaliige ning ta oli koos Siim Kallasega aastaid Reformierakonna esinägu.

Valve Kirsipuu on olnud Eesti Akadeemiliste Naiste Ühenduse, Eesti Teadlaste Liidu, Eesti Vähiliidu ja Tallinna Teadlaste Maja liige, Naiste Reformiklubi NaiRe president ning Rahvusvahelise Liberaalsete Naiste Võrgustiku asepresident. 2001. aastal pärjati teda Riigivapi V klassi teenetemärgiga.

Erakonnakaaslased meenutavad

Reformierakonna auesimees Siim Kallas kirjutas, et Valve Kirsipuu oli tõesti üks Reformierakonna loojaid, aga mitte ainult seda. «Ta on lahutamatu kogu Eesti taasiseseisvumisjärgse majanduspoliitika kujundamisest. Ta oli tõeline majanduspoliitik, terava sõnaga, iseseisva arvamusega. Ilma tema kui maksu- ja rahanduskomisjoni esimehe raudse juhtimiseta oleksid paljud taasiseseisvusaja maksuseadused olnud hoopis teistsugused.»

Kallase sõnul oli Valve Kirsipuu soe ja elurõõmus inimene. «Poliitikuna, Reformerakonna ühe loojana, ta säras, tal oli kõik, mida tõelisele poliitikule vaja on: mõistus, teadmised, elukogemused, terav keel, kohusetunne, suurepärane esinemine ja suur isiklik veetlus.»

Ta lisas: «Ruum on Valve järel tühjemaks jäänud. Kurb on.»

«Kahju, kohutavalt kahju,» kirjutas Kirspuu lahkumise kohta Reformierakonna praegune esimees Hanno Pevkur. «Reformierakonna ühe asutaja Valve Kirsipuu lahkumine on nii ootamatu, et raske midagi öelda. Puhka rahus, Valve. Arutelud Sinuga ei unune iial. Olid mulle suureks eeskujuks!» kirjutas Pevkur.

Kirsipuud nimetas suureks eeskujuks ka parlamendiliige Kristen Michal. «Minu üks esimesi töökogemusi poliitikas oli noore nõunikuna kuulsa Valve Kirsipuuga koos inimestega kohtuda. Tema hilisemas meenutuses küsis noor Kristen, et «kas ma kirjutan üles mis inimesed räägivad» ja Valve naeris ning soovitas noorel püüdlikul üliõpilasel kuulata, mis on jutu sisu. Õppisin. Aitäh kõige eest! Mäletame Sind.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles