Trumpi relvareformi kõlakad saatsid relvatootjate aktsiad lendu

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvad.
Relvad. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Anonüümsete lekituste järgi on võtnud USA president Donald Trump nõuks dereguleerida käsirelvade eksporti, mis saatis omakorda relvatootjate aktsiad tõusuteele. 

Aktsiate tõus järgnes väljaande Reuters poolt tehtud uudisele, mille järgi lõdvendab Trump käsirelvade eksporti piiravaid regulatsioone, mis peaks muutma relvade võõrsile müügi palju lihtsamaks. Aktsiaturg oli uudisele kiire reageerima ning näiteks relvatootja Storm Ruger aktsiad kasvasid teisipäevaga 13,7 protsenti ja American Outdoor Brands (varem Smith & Wesson) kasvas üle 10 protsendi. 

Kui praegu reguleerib käsirelvade eksporti (sinna hulka kuuluvad ka automaadid, vintpüssid jms.) välisministeerium, siis tulevikus hakkab seda kuulujuttude järgi tegema kaubandusministeerium. Reformi puudutav info pärineb anonüümseks jääda soovivatelt valitsuse ametnikelt, kes pole presidendi otsusega mitte sugugi rahul. Väidetavalt viiakse seadusemuudatus läbi ilma kongressi arvestamata. 

Kuna USA välisministeeriumi peamiste huvide hulka kuulub rahvuslik julgeolek, siis on nad siiani relvade eksporti hoolikalt piiranud ja müünud (enamasti) usaldusväärsetele partneritele ja liitlastele. Kaubandusministeeriumi huviks võib saada aga võimalikult paljude relvade müük. Kui viimane osutub tõeks, siis võib sattuda suur hulk Ameerika päritolu relvi selliste inimeste kätte, kes suunavad need Ühendriikide vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles