Vihmane sügis nurjab viljasaaki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljasaak tuleb kehvapoolne.
Viljasaak tuleb kehvapoolne. Foto: Marianne Loorents

Kuigi tänavune suvi oli üldiselt viljakasvuks hea, siis tavapärasest vihmasema sügise tõttu jääb Eestis osa viljast koristamata.

«2017. aaasta suvi oli suhteliselt jahe ja seega nihkus ka teravilja koristusperiood sel aastal paari nädala võrra hilisemaks kui tavapäraselt,» ütles maaeluministeeriumi põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja Kristel Maidre BNS-ile.

«Kuigi teraviljasaagid on sel aastal heal tasemel, on koristusperiood olnud sademeterohke, mistõttu on ka viljakoristus aeglane ja kuivatuskulud suured,» lisas ta. «Liigniiskusest tingituna jääb osa saagist tõenäoliselt koristamata ja langeb ka koristatud saagi kvaliteet.»

Viimase info põhjal on selle aasta augustis sademete kogusummaks Jõgeva ilmajaama järgi 123 millimeetrit, mida on 33 millimeetrit ehk 37 protsenti enam kui tavapärane sademete hulk mitmeaasta keskmisena, milleks on olnud 90 millimeetrit, rääkis Maidre.

Samas on Eesti olukord parem, kui näiteks Lätis ja Leedus, kus üleujutused on saaki oluliselt kahjustanud. «Lätis ja Leedus on seoses ilmastikuoludega mitmetes omavalitsustes kuulutatud välja erakorraline olukord,» ütles maaeluministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Marko Gorban.

Kahjude hüvitamiseks on Läti pöördunud taotlusega Euroopa Komisjoni poole, millega on kutsunud ühinema ka Eestit ja Lätit, rääkis Gorban. «Analüüsime hetkel olukorda ning konsulteerime võimalike kahjude osas meie põllumajandussektoriga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles