Euroopa ja Kanada vabakaubandusleping saab peagi tõeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada peaminister Justin Trudeau
Kanada peaminister Justin Trudeau Foto: imago stock&people/imago/United Archives

Neljapäeval jõustub ajutiselt Euroopa Liidu (EL) ja Kanada vaheline vabakaubandusleping (CETA).

«See leping hõlmab kõike seda, mida me oma kaubanduspoliitikalt ootame. See on vahend majanduskasvu suurendamiseks, mis toob kasu Euroopa ettevõtjatele ja kodanikele, ning selle vahendusel saab tutvustada euroopalikke väärtusi, tulla toime üleilmastumise tagajärgedega ja rääkida kaasa üleilmsete kaubandusnormide kujundamisel,» lausus Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, keda lepingu jõustumine Komisjoni teatel rõõmustas.

CETA ajutisele kohaldamisele alates 21. septembrist järgneb lepingu liikmesriikidepoolne heakskiitmine nõukogus ja Euroopa Parlamendis. Leping jõustub lõplikult alles siis, kui kõik EL-i liikmesriigid on lepingu ratifitseerinud.

«Meie eksportijate jaoks hakkavad asjad muutuma. CETA ajutine jõustumine võimaldab ELi ettevõtjatel ja kodanikel hakata sellest tegelikku kasu lõikama. See on positiivne signaal kogu maailma majandusele ning võimaldab kiirendada majanduskasvu ja luua töökohti,» rääkis Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström.

Komisjoni teatel hoiavad ettevõtjad tänu CETA-le kokku 590 miljonit eurot aastas, mida praegu makstakse Kanadasse eksporditavate kaupade pealt. Alates 21. septembrist vabastatakse tulenevalt CETA-st tollimaksust 98 protsenti kaupadest, mida EL Kanadasse ekspordib.

EL ja Kanada kirjutasid lepingule alla 30. oktoobril 2016 pärast seda, kui liikmesriigid olid nõukogus väljendanud oma heakskiitu. Euroopa Parlament andis oma nõusoleku 15. veebruaril. Kanada valitsus ratifitseeris lepingu 16. mail 2017.

Kui leping on täielikult jõustunud, asendatakse praegune investori ja riigi vaheliste vaidluste lahendamise süsteem uue ja täiustatud investeerimiskohtusüsteemiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles