Piraattarkvara pakkumine on Eestis vähenenud

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Uduste.
Kaido Uduste. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Hiljuti läbi viidud uuringust ilmnes, et illegaalse arvutitarkvara pakkumine kaubanduses on aasta-aastalt vähenenud.


Uuring viidi läbi testostu meetodil, mille eesmärgiks oli osta võimalikult soodsa hinnaga arvuti isiklikeks vajadusteks. 

Prooviostjad külastasid 116 arvuteid müüvat kauplust eesmärgiga analüüsida sealsete müüjate suhtumist illegaalsesse tarkvarasse.

Võrreldes 2008. aastal tehtud analoogse uuringuga on tulemused Eestis paranenud. Litsentseerimata kontoritarkvara pakkujate hulk on võrreldes 2008. aastaga vähenenud 4 protsendipunkti võrra(10 protsendini) ning 5 protsentipunkti on vähenenud nende hulk, kes pakkusid spetsialisti abi illegaalse tarkvara installeerimiseks (9 protsendini). 

«Kuigi võrreldes mõne aasta taguse perioodiga on Eesti arvutipoodides pakutava piraattarkvara hulk vähenenud, on musta turu osakaal siiski väga suur.

Viimase aja trendid näitavad, et piraattarkvara valmistajad ja levitajad üritavad jäljendada tooteid väga originaalilähedaselt, mille tulemusena on piraatkoopiate hinnad tõusnud ning petetud on paljusid heausklikke tarbijaid,» rääkis BSA’d (Business Software Alliance) esindav vandeadvokaat Kaido Uduste.

Elioni tehnoloogiadirektor Kalev Reiljan ütles, et piraattarkvara vähenemise trend on märk ühiskonna teadlikkuse kasvust.

«Kui soovime olla maailma mastaabis eesrindlik IT-riik, on selle lahutamatuks osaks eeskuju näitamine võitluses piraatluse vastu,» ütles Reiljan. Ta lisas, et arvestades seda,  kui edukalt tegeletakse Eestis tarkvaraarendusega, on piraatluse vähenemine selle tööstusharu suhtes väga oluline.

Analoogne uuring viidi läbi ka Leedus, kus võrreldes Eestiga oli suhtumine illegaalsesse tarkvarasse ükskõiksem. Eestis suhtus 70 protsenti müüjatest illegaalsesse tarkvarasse negatiivselt, samas kui Leedus oli see vaid 32 protsenti. 

Ühtlasi väljendati Leedus 28 protsendil juhtudest positiivset ja osavõtlikku suhtumist illegaalsesse tarkvarasse ning pakuti sellise tarkvara installeerimise võimalust kas tasuta või teatud tasu eest.

Kui Eestis tõi legaalse tarkvara kasuks argumente 44 protsenti müüjatest, siis Leedus oli seegi number väiksem (23 protsenti). Kõige olulisemaks peetakse legaalse tarkvara  puhul turvalisust ning kasutuskindlust.

Uuringu viis läbi Dive Eesti OÜ Mystery Shopping metoodikaga. Poodlejad käitusid kui tavalised kliendid, kes soovisid osta tarkvaraga arvutit isiklikeks vajadusteks. Katseostu tehes ei olnud ostjad valmis maksma tarkvara eest kõrget hinda, soovides võimalikult soodsat pakkumist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles