Pangad teenisid I kvartalis 74 miljonit eurot puhaskasumit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangad teenisid I kvartalis 74 miljonit eurot puhaskasumit
Pangad teenisid I kvartalis 74 miljonit eurot puhaskasumit Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti Panga andmetel oli pankade kasum eelneva kvartaliga võrreldes üle kolme korra suurem ning ületas kogu eelmisel aastal teenitut rohkem kui 3 miljoni euro võrra.

Pankade kasumit on sel aastal vähendanud euro kasutuselevõtu tõttu kahanenud teenustasutulu, seda kompenseeris aga intressitulu kasv ning laenukahjumieelne kasum oli aastatagusest 8 protsenti suurem. Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kase kinnitusel anti Eesti ettevõtetele I kvartalis laene ja liisinguid üle 10 protsendi rohkem kui aasta tagasi.

Majanduskasvu tingimustes võib Kase sõnul eeldada, et tootmise suurendamiseks tehtavad investeeringud kasvavad ning laenuvõtmine suureneb ka sel aastal.

Eraisikute laenuaktiivsus oli ettevõtete omast väiksem. Eluasemelaene väljastati I kvartalis aastatagusest vaid 4 protsenti rohkem. Eraisikute laenuturu aktiivseim osa on autoliisingud, kus uute tehingute aastakasv küündis märtsis 70 protsendini.

Pankade laenu- ja liisinguportfell väheneb jätkuvalt, kuna uusi laene lisandub vähem, kui makstakse tagasi varem võetud laene. Eesti ettevõtetele ja eraisikutele antud laenude ja liisingute kogumaht kahanes märtsis 113 miljoni euro võrra ehk 0,8 protsenti. Kokkuvõttes oli laenu- ja liisinguportfell märtsi lõpus 14,8 miljardit eurot ehk aastatagusest 6,7 protsenti väiksem.

Hoiuste aastakasv aeglustus märtsis 4 protsendini. Eesti eraisikute ja ettevõtete hoiuste kogumaht suurenes 27 miljoni euro võrra 7,4 miljardi euroni. Viimastel kuudel on hoiuste mahu kasvu hoidnud positiivsena eraisikute suurenenud säästmine, mis on osaliselt tingitud kevade alguse tulumaksutagastustest. Ettevõtete hoiuste maht kahanes märtsis kolmandat kuud järjest ning oli 2010. aasta lõpuga võrreldes 6 protsenti väiksem.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles