Võltskonkursid: Venemaa riigihankeid võidab kitsas ring (2)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreml. Foto on illustratiivne.
Kreml. Foto on illustratiivne. Foto: Vladimir Vjatkin/Sputnik/Scanpix

Endise rahandusministri Aleksei Kudrini juhitava strateegiliste uuringute keskuse aruande kohaselt suudab vaid  2,98 protsenti ettevõtetest saada osa 80 protsendist riigihangetega jagatavast rahast, vahendas RBK.

Sellise tulemuseni jõuti, uurides riigihangete toimimist Venemaa regioonides, mis peaksid oma otsuseid langetama föderaalvõimudest sõltumatult.

Suurtarnijate domineerimine on iseloomulik eranditult kõikidele Venemaa regioonidele.

Samal ajal, kui Moskva piirkonnas saab riigihanke kaudu tellimusi 2,05 protsenti ettevõtetest, siis näiteks Põhja-Osseetias isegi kuni 12,86 protsenti.

Analüütikute väitel peaksid riigihankekonkursid tagama ausa konkurentsi, kuid protseduurid on kaotanud oma väärtuse ning muutunud nn ebakonkurssideks, kus avalik võistlus on asendunud hallide tehnoloogiate võitlusega.

Mullu sõlmiti ekspertide hinnangul kolmandik riigihankelepinguid ilma kauplemiseta, 26 regioonis aga ulatus selliste tehingute arv pooleni kõikidest riigihangetest.

Kõige rohkem sõlmitud riigihanketehinguid ilma konkursita Inguššias – 80,83 protsenti, Mordvas – 78,27 protsenti ja Tšetšeenias –70 protsenti. Kõige vähem konkursita tehinguid sõlmiti Tatarstanis – 13,49 protsenti ja Moskvas – 16,16 protsenti.

Otsesed ilma konkursita ostud võivad ekspertide hinnangul riigihangete puhul olla alternatiiviks, kuid siis tuleks sellise hankeviisi kasutusala täpsustada.

​Tänavu juulis avaldas rahandusministeerium, et 94 protsenti riigiettevõtete ja -asutuste hangetest viidi läbi ilma konkursita. Ühelt pakkujalt tehtud ostude arv kasvas tänavu kuue kuuga hüppelistelt 35 protsendi võrra.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles