Laenuandmise reeglid karmistuvad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein (paremal) ja Eesti Pangaliidu juhatuse esimees 
Riho Unt selgitasid eile, mis muutub juulist laenude andmisel.
Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein (paremal) ja Eesti Pangaliidu juhatuse esimees Riho Unt selgitasid eile, mis muutub juulist laenude andmisel. Foto: Toomas Huik

Juulist hakkab kehtima finantsinspektsiooni juhend, mille kohaselt peab pank enne laenu andmist varasemast enam kaaluma inimeste tegelikke võimalusi ja vajadusi.


Kuigi seadus, mis kohustab pankasid järgima vastutustundliku laenamise nõuet, kehtis ka buumiaastatel, ei olnud finantsinspektsiooni juhatuse esimehe Raul Malmsteini kinnitusel selle sisu täpsustatud. Juulis kehtima hakkav juhend peab lüngad täitma.

Eesti Pangaliidu juhatuse esimehe Riho Undi sõnul on buumiaegadest õppinud nii pangad, järelevalveasutused kui ka laenuvõtjad. «Paljudel juhtudel olid kliendid need, kes olid veendunud oma võimes ellu viia julgeid projekte ning pangad oleksid võinud vapramalt «ei» öelda,» nentis Unt.

Uue juhendi kohaselt on pankadel kohustus vaadata, kas inimese sissetulekud on kohustuste täitmiseks ka tegelikult piisavad. «Tulemuspalgad ja dividendid on väikefirmades hüppelised ning pikaajalise maksevõime hindamisel peab nende arvestamisega ettevaatlik olema,» tõdes Unt. «Ühel hetkel on inimesel tulemuspalk ning järgmisel enam ei ole.»

Tema sõnul tuleb arvestada ka sellega, kas inimene on võimeline töö kaotuse korral leidma sama tasuvat ametit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles