Baltimaade väärtpaberid pandi ühe kappi

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börs.
Tallinna börs. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Balti riikide väärtpaberite keskdepositooriumid liituvad esmaspäevast ühiseks keskdepositooriumiks Nasdaq CSD.

Eesti, Läti ja Leedu väärtpaberite keskdepositooriumite ühinemise järgselt on uue ettevõtte nimi Nasdaq CSD Societas Europaea (Nasdaq CSD). Tegemist on esimese väärtpaberite keskdepositooriumiga Euroopa Liidus, mis on viinud oma tegevuse vastavusse keskdepositooriumitele kohalduva uue Euroopa Liidu määrusega CSDR, teatas Nasdaq.

Äsja loodud ülebaltiline väärtpaberite keskdepositoorium liitus esmaspäeval ka üleeuroopalise väärtpaberite arveldusplatvormiga TARGET2-Securities (T2S). T2S on Euroopa Keskpanga (ECB) loodud ja juhitav suuremahuline finantstaristu projekt, mille eesmärk on ühtlustada Euroopa kauplemisjärgse turu toimimist ja muuta piiriülene väärtpaberiarveldus lihtsamaks.

«Tahame kindlasti ära kasutada võimalusi nutikaks ja jätkusuutlikuks kasvuks, mida toetavad tipptasemel tehnoloogia, liitumine üleeuroopalise väärtpaberiarveldusplatvormiga T2S ja võimalikult tõhus tegutsemine» rääkis Nasdaqi asepresident ja Nasdaq CSD nõukogu esimees Arminta Saladžienė.

Väärtpaberite keskdepositooriumite ühinemise eesmärk on tõsta Baltikumi väärtpaberiarvelduste konkurentsivõimet ja pakkuda veel enam ühtlustatud teenuseid kogu kauplemis- ja arveldusprotsessis nii ettevõtetele kui investoritele Baltikumis ja mujal. Nasdaq CSD peakontor on registreeritud Lätis ning ettevõttel on filiaalid Eestis ja Leedus. Klienditeenindus ja kohalike teenuste pakkumine jätkub Eestis, Lätis ja Leedus samamoodi nagu varem. 

Nasdaq CSD kuulub Nasdaq gruppi, mis pakub kauplemis- ja kauplemisjärgseid teenuseid enam kui 50 riigis.

Seoses ühinemisega ja uuele IT-platvormile üleminekuga on väärtpaberikeskus esmaspäeval suletud ning ei arvelda börsitehinguid ega menetle rahalisi väljamakseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles