Nende riikide rikkurid peidavad enim raha maksuparadiisidesse (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuparadiisid tavainimesele eriti rõõmu ei tee, kuna sageli kasutavad ka neid poliitikud, kellele on palju etteheiteid, nagu näiteks islandlastel hiljutise Panama paberite skandaali ajal.
Maksuparadiisid tavainimesele eriti rõõmu ei tee, kuna sageli kasutavad ka neid poliitikud, kellele on palju etteheiteid, nagu näiteks islandlastel hiljutise Panama paberite skandaali ajal. Foto: STRINGER/REUTERS

Otsides selgitusi ebavõrdsusele, mis laiutab maailma rikkaimate ja vaeseimate vahel, selgub värskest uuringust, et  0,01 protsenti jõukamatest inimestest ei armasta  oma sissetulekute pealt makse maksta, peites raha teada-tuntud maksuparadiisidesse.

Tegemist on esimese uuringuga, mis uurib maksudest hoidumist rahvuste lõikes, märgib Bloomberg. Muuhulgas selgub sellest, et üks kümnendik kogu maailma rikkustest hoitakse maksuparadiisides. Kui vaadata maailmajagude lõikes, siis hoitakse maksuparadiisides 15 protsenti Euroopa päritolu rahast, samas 60 protsenti Pärsia lahe ja Ladina-Ameerika riikide elanike rahast.

Kui aga vaadata maksuparadiisides hoitava raha osakaalu suhet riigi SKP-sse, siis juhivad seda nimistut suurima osakaaluga Araabia Ühendemiraadid, Venetsueela, Saudi Araabia, Venemaa ja Argentiina. Kui USA on selles nimekirjas keskmiste riikide hulgas, siis Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia jõukaimad inimesed eelistavad alla keskmise hoida raha maksuparadiisides.

Uuringu autorite sõnul saab välja tuua terve rida faktoreid, mille põhjal on võimalik ennustada, kui suure osa ühe riigi rikkustest paigutatakse maksuparadiisidesse. Nendeks on lähedus Šveitsile, riiklike vahendite, poliitilise ja majandusliku ebastabiilsuse olemasolu. «See on ka põhjus, miks USA jääb selles tabelis keskmiste hulka,» märkis üks uuringu autoritest, ökonomist Gabriel Zucman.

Uuringu autorid on veendunud, et maksudest hoidumine ja raha peitmine maksuparadiisidesse ainult suurendab ebavõrdsust maailmas. Näiteks Suurbritannias, Hispaanias ja Prantsusmaal hoitakse 30 kuni 40 protsenti riigi 0,01 protsendi jõukaimate inimeste varast maksuparadiisides. Venemaal on see osakaal 60 protsenti.

Muuhulgas väärib märkimist, et Hongkongi populaarsus maksuparadiiside nimistus kogu hoogu, tõenäoliselt tänu Hiina rikkurite jõukuse kasvule ja ka rahvusvahelisele survele, mis on saanud omaks teada-tuntud maksuparadiisidele, nagu näiteks Šveitsile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles