Ligi nõustub: majanduspoliitikat tuleks arutada salajas

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministrid märtsikuise Eurogrupi kohtumise eel.
Rahandusministrid märtsikuise Eurogrupi kohtumise eel. Foto: SCANPIX

Eesti rahandusminister Jürgen Ligi nõustub euroala rahandusministrite kohtumise juhi Jean-Claude Junckeri väitega, et euroala rahandus- ja majanduspoliitikat tuleks arutada salajas.


«Rahanduspoliitika on tõsine asi. Peaksime seda arutama salajas, Eurogrupis [euroala rahandusministrite kohtumisel],» ütles Juncker EUobserveri andmetel eelmisel nädalal Brüsselis majandusvalitsuse konverentsil. «Sama kehtib majandus- ja rahanduspoliitikate kohta [Euroopa] Liidus. Kui me vihjame võimalikele otsustele, siis toidame spekulatsioone finantsturgudel ning lükkame kannatustesse peamiselt inimesed, keda üritame nende eest kaitsta.»

«Junckeri tegelikke sõnu ’salajasusest’ üle vaadates tuleb nendega täielikult nõustuda,» kommenteeris Ligi Eurogrupi juhi avaldust. «Selline on olnud ka meie nõupidamiste praktika ning lekked on taunitavad. Otsustest antakse teada, kui aeg on küps, ja vastavalt kokku lepitud reeglitele.»

«Rahanduspoliitikas on küsimus selle võrra kriitilisem, et enneaegsed sõnumid kütavad turuspekulatsioone ning kahjustavad kodanikke, keda riigid peaksid kaitsma,» lisas Ligi. «Spekulatiivne ebastabiilsus tähendab ka riikide jaoks kallimat laenamist.»

Samal konverentsil väitis Juncker ka, et on oma karjääri jooksul sageli valetanud, vältimaks spekulatsioonide levikut. «Valetamise väidet ei tea kommenteerida, teoreetiliselt võivad hädavaled olemas olla, kuid mina neid Junckeri puhul ei tea,» ütles Ligi. «Küllap oli see lihtsalt vänge sõnastus vaikimise ja avalike sõnumite valimise kohta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles