EL-i saadikud nõuavad Aserbaidžaani pesumasina uurimist

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlament.
Euroopa Parlament. Foto: SCANPIX

Kolmapäeval vastu võetud resolutsioonis nõuavad saadikud, et EL uuriks nn «Aserbaidžaani pesumasinat» ja võtaks vastu «Magnitski» sanktsioonide nimekirja.

Saadikud mõistsid kolmapäeval häältega 578 poolt, 19 vastu ja 68 erapooletut vastu võetud resolutsioonis karmilt hukka Aserbaidžaani ja muude kolmandate riikide autokraatlike režiimide katsed mõjutada ebaseaduslike vahenditega Euroopa otsustajaid, seisab Euroopa Parlamendi pressiteates.

Üleskutse nn Magnitski nimekirja vastuvõtmiseks

Korruptsioon on «üks kõige vähem tähelepanu saanud inimõiguste rikkumiste põhjuseid» ja Euroopa Liit peaks edendama rahvusvahelist koostööd, et sellega võidelda, ütlevad EL-i saadikud.

Saadikud kutsuvad ELi üles:

  • Lisama kolmandate riikidega sõlmitavatesse lepingutesse lisaks inimõigusi käsitlevatele klauslitele ka korruptsioonivastane klausel, mis peaks nõudma kontrollimist, nõustamist ja viimase võimalusena sanktsioonide kehtestamist või kõnealuste lepingute peatamistjuhul, kui esineb tõsine ja/või süsteemne korruptsioon, mis põhjustab raskeid inimõiguste rikkumisi.
  • Teostama pidevat järelevalvet ELi rahastatavate projektide üle, koostöös kohalike korruptsioonivastase võitlusega tegelevate ametitega.
  • Toetama ja kaitsma sõltumatuid meedia- ja kodanikuühiskonnaorganisatsioone ja nn vilepuhujaid, kes paljastavad korruptsioonijuhtumeid.
  • Esitama ELi Nõukogus vastu võtmiseks nimekirja nn Magnitski sanktsioonide kohta 32 Venemaa riigiametniku vastu, kes vastutavad Sergei Magnitski surma eest ning kehtestama nende ametnike vastu sihipärased sanktsioonid.

«Lux Leaks, Panama Leaks, nn Venemaa ja Aserbaidžaani pesumasina juhtumid näitavad selgelt, et korruptsioon levib üle piiride ja sellel on dramaatiline mõju poliitilistele otsustele,» ütles raportöör Petras Auštrevičius.

«Selles resolutsioonis kutsume üles kasutama kõrgeimaid eetika- ja läbipaistvustandardeid rahvusvahelistes ja riiklikes organisatsioonides ja looma õigusliku raamistiku ELis, et takistada igasugust korruptsiooni ja pettust,» lisas Auštrevičius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles