Energiavolinik: Nord Stream 2 ei vasta Euroopa Liidu eesmärkidele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami gaasiterminal Lubminis Saksamaal.
Nord Streami gaasiterminal Lubminis Saksamaal. Foto: SCANPIX

Gaasijuhe Nord Stream 2 ei vasta Euroopa Liidu energiapoliitika eesmärkidele ning projekt võib tugevdada Vene energiahiiu Gazprom valitsevat seisundit Euroopa Liidu gaasiturul, ütles Euroopa Komisjoni energiavolinik neljapäeval.

«Meie seisukoht selles projektis lähtub otseselt energialiidu eesmärkidest ja täpsemalt meie soovist suurendada energiajulgeolekut läbi hästi mitmekesistatud, turvalise ja konkurentsipõhise gaasituru loomise,» ütles Miguel Arias Cañete Strasbourg'is Euroopa Parlamendile.

«Me ei näe, et valmimisel panustaks projekt Nord Stream 2 nende eesmärkide saavutamisse peamiselt kahel põhjusel. Esiteks, see ei panusta mitmekesistamisse, sest see ei anna liigipääsu ei uuele gaasiallikale ega gaasitarne teele. Selle poolest on see erinev projektist Nord Stream 1,» lausus Cañete.

«Teiseks prognoosime, et nõudlus gaasi järele langeb tänapäevaselt tasemelt ehk 460 miljardilt kuupmeetrilt 2030. aastaks kuskile 350 ja 410 kuupmeetri vahele. Sisetoodangu langemise ning imporditaseme stabiilsena püsimise taustal ei näe komisjon mitte mingit vajadust Nord Stream 2 suurusega uue taristu järele,» ütles volinik.

«Massiivne 55 miljardi kuupmeetrise impordimahu lisandumine läbi Nord Stream 2 võib selle asemel viia suurema koondumiseni ning lubada Gazpromil veelgi tugevdada oma positsiooni Euroopa Liidu gaasiturul,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles