Finantsinspektsioon hakkab laenude andmist terasemalt jälgima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Esimesest juulist jõustuvad finantsinspektsiooni vastutustundliku laenamise nõuded, mille kohaselt peavad pangad senisest enam hindama laenuvõtja tegelikku  maksevõimet ning teavitama inimest laenuga seotud ohtudest.

Näiteks ei tohi pank laenu anda ainult tagatise põhjal. Ennekõike tuleb vaadata seda, kuidas inimene suudab laenatud raha tagasi maksta ning suure tagatise ja ebakindlate sissetulekute puhul peaks pank laenu andmisest keelduma. Seda, kas ja kuidas inimene suudab laenu tagasi maksta, tuleb vaadata enne iga uue laenu väljastamist.

Vältimaks huvide konflikti, ei tohi pangad maksta töötajatele tulemustasu pelgalt selle põhjal, kui palju laene on väljastatud. Samuti peab krediidiasutus pidama kogutud vajalike andmete ja dokumentide kohta laenutoimikut.

Klienti tuleb finantsinspektsiooni nõuete kohaselt informeerida laenu tagasimaksete suurusest ning lepingu kulude kujunemisest, sellest milliseid trahve ja viivisemäärasid maksekohustuse rikkumise korral rakendatakse ning millised tagajärjed kohustuste rikkumine endaga kaasa toob.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles