Esimene eurotsooni riik müüs avalikult 100-aastaseid võlakirju

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria lipp.
Austria lipp. Foto: HEINZ-PETER BADER/REUTERS/Scapix

Austria valitsus emiteeris eile võlakirju, mida tuleb lunastada alles 2117. aasta septembris ja millelt intressi tuleb maksta vaid 2,1 protsenti aastas. Tegemist on esimese avalikult pakutud 100-aastase lunastamistähtajaga eurotsooni kuuluva riigi võlakirjaga.

Austria emiteeris megavõlakirju 3,5 miljardi euro väärtuses ning pakkumisi tehti sellele 11 miljardi euro väärtuses, kirjutab The Wall Street Journal. Lisaks emiteeris Austria veel viie miljardi euro väärtuses viieaastase lunastamistähtajaga võlakirju, millele maksavad investorid peale – intressimäär on miinus 0,2 protsenti aastas.

Ülipika lunastamistähtajaga võlakirjad on üsna haruldased. Eelmisel aastal emiteerisid väikeses mahus 100-aastaseid võlakirju Iirimaa ja Belgia, aga neid pakuti vaid mõnele investorile. Argentina ja Mehhiko emiteerisid 100-aastaseid võlakirju vastavalt sel ja 2015. aastal.

Austria jaoks on 100 aastat väga pikk aeg. Austria-Ungari impeerium lagunes 99 aastat tagasi ning vahepeal on Austrias olnud kaks sõltumatut vabariiki, mille vahele jääb Natsi-Saksa okupatsioon.

Ülipikkade võlakirjade vastu tunnevad huvi eelkõige pensionifondid ja kindlustuskompaniid pikaajaliste kohustuste tagatiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles