Soome minister: kodanikupalka vajavad kõik arenenud riigid (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodanikupalk peaks tulevikus tagama vähemalt minimaalse sissetuleku kõigile. Pilt on illustreeriv
Kodanikupalk peaks tulevikus tagama vähemalt minimaalse sissetuleku kõigile. Pilt on illustreeriv Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Soome väliskaubandus- ja arenguminister Kai Mykkänen arvab, et sedamööda, kuidas tehnoloogia muutub aina keerulisemaks, tuleb riikidel tööturg ja sotsiaalkindlustussüsteemid ümber kohandada, et ka lihtsama ametiga inimesed väärikalt ära elada saaks.

Mykkänen on veendunud, et Soomes katsetatav kodanikupalk on valmistumine tulevikuks, vahendab Äripäev

«Järgmisel 20 aastal peame kõigis lääneriikides kehtestama süsteemi, kus kõige madalamatele palkadele maksab riik toetust juurde,» märkis ta. Ka ütles Mykkänen, et lääne ühiskonnas täistööhõive saamiseks peame lubama, et osa töökohti ei oleks nii hästi tasustatud. 

«Ja kui tahame ühiskondlikud lõhed hoida väiksed, peame subsideerima madalamaid palku,» lausus ta, viidates sellele, et praegu on Soomes töötuskindlustuse süsteem selline, et sageli sa ei saa võtta tööd, mida pakutakse, et mitte kaotada toetust.

Soome eksperimendis makstakse 2000 töötule 560 eurot kuus ja nad võivad teha, mis tahavad. 

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles