Prantsusmaa ja Itaalia tahavad Schengeni ümber teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Immigrandid Tuneesiast Itaalias.
Immigrandid Tuneesiast Itaalias. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa ja Itaalia valmistavad ette ühisettepanekut Schengeni reeglite muutmiseks – põhjuseks Tuneesiast tulvavate immigrantide poolt tekitatud pinged.


Mõlema riigi ametnikud ütlesid reedel, et soovivad laiendada riikide võimalusi Schengeni kohustustest ajutiselt loobuda.
Prantsuse president Nicolas Sarkozyja Itaalia peaminister Silvio Berlusconi saavad homme Roomas kokku, et asja arutada.

Riigid on Põhja-Aafrika rahvarahutuste käigus Itaalia randa jõudnud tuhandete ebaseaduslike immigrantide pärast avalikult tülli keeranud.

Itaalia on hakanud väljastama tuneeslastele ajutisi elamislubasid, väites, et nende paberitega võib vabalt Euroopat mööda ringi rännata.

Prantsusmaa on aga pannud paika piirikontrollid ja saatnud tagasi sadu enamjaolt prantsuse keelt kõnelevaid tuneeslasi, kes on üritanud tulla Itaaliast Prantsusmaale oma sugulaste juurde.

Diplomaatide sõnutsi on tippkohtumise-eelsed läbirääkimised liiva jooksnud, kuid osapooled pidavat plaane Schengenit üle vaadata.

«Me üritame leida ühist seisukohta, mis Euroopale välja käia,» ütles üks Itaalia ametnik.

Sarkozy valitsus on võtnud immigratsiooni suhtes üha karmima joone, kärpides hiljuti ka maale lubatud seaduslike immigrantide kvoote – muuhulgas selleks, et kindlustada end tuleval aastal eesootavatel presidendivalimistel paremäärmuslaste vastu.

Sama keerukas olukorras on ka Berlusconi, keda koalitsioonikaaslased Põhjaliigast – millel luhtus katse migrandid otse Tuneesiasse tagasi läkitada – tugevasti survestavad.

Sarkozy kõrged nõunikud ütlesid, et Itaalia kriis on paljastanud mitmed väga nõrgad kohad Schengeni leppes, näiteks võimetuse teha tegemist välispiiridele avaldatud survetega.

Üks presidendi nõunikest ütle, et Euroopa peab immigratsiooni – nagu ka ühisraha – rohkem koordineerima.

«Nii nagu euro on turgude surve all, on Schengen immigratsiooni surve all,» ütles ta.

Juba praegusel kujul võimaldab Schengeni lepe eriolukordades piire kindlustada – näiteks rahvusvaheliste tippkohtumiste ja suursündmuste puhul nagu 2006. aasta jalgpalli MM Saksamaal.

Ühtlasi paneb Prantsusmaa ette luua immigrantide probleemiga maadlevate liikmesriikide toetuseks vastav fond ja väidab, et Euroopa Liidu liikmesriikide välispiiridel tehtava operatiivkoostöö juhtimise Euroopa agentuur (Frontex) vajab tugevdamist.

«Schengen tuleb efektiivsemalt tööle panna,» ütles Sarkozy nõunik. «Muidu ei pruugi ta kestma jääda.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles