Kriis tuleb, aga millal? (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskasv pole igavene.
Majanduskasv pole igavene. Foto: PantherMedia / Scanpix

Kuigi pole põhjust arvata, et majanduskasv hakkaks lähiajal pidurduma, võiks riiklikult panustada rohkem nendesse ettevõtetesse, millest kasv rohkem oleneb, kirjutab Ragnar Nurkse instituudi teadur Egert Juuse.

Kui Eestis või maailmamajanduses ei leia aset erakordselt negatiivseid sündmusi, ei ole alust arvata, et majanduskasv hakkaks lähiajal pidurduma, väidab Juuse Äripäevas, lisades, et pigem on järgmisel aastal oodata kasvava tulumaksvaba miinimumi tõttu suuremat sisetarbimise panust kasvunäitajasse, mida seni on vedanud investeeringud ja eksport. 

Juuse sõnul on aga vaja hinnata ka riske, mis võivad viia järgmise kriisini, sest küsimus ei ole selles, kas see tuleb, vaid millal – majanduse tsüklilisuse vastu me ei saa. "Paraku ei ole paljud riskid kohalikul tasandil juhitavad või maandatavad, näiteks Euroopa Keskpanga intressimäärad, mis mõjutavad laenuvõtjate majanduslikku olukorda ning tarbimiskäitumist, ning arengud Skandinaavia maades, kust suuresti tuleb nõudlus Eesti ekspordi järele ja kust emapangad suunavad kohalike harude krediidipoliitikat," ütles Juuse.

Seega on tema sõnul tervitatav poliitilise diskussiooni rõhuasetuse seadmine ja riikliku toetuse suunamine sektoritesse, millel on potentsiaali panustada palju enam majanduskasvu ja mis veavad praegu eksporti, sh töötleva tööstuse harud. 

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles