Graafik: kui palju on Põhjamaade maksud Eestist kõrgemad? (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni kõrge maksukoormusega silma paistnud Skandinaavia riigid on jõudnud olukorda, kus tuleb asuda kurssi muutma.
Seni kõrge maksukoormusega silma paistnud Skandinaavia riigid on jõudnud olukorda, kus tuleb asuda kurssi muutma. Foto: PantherMedia/Scanpix

Tänane Postimees kirjutas, et Skandinaavia riikidel hakkab kõrgetest maksudest mõõt täis saama, mistõttu on näiteks Taanis hakatud mõtlema tööjõukulude alandamise ja Rootsis kavandatud maksutõusu ärajätmise peale.

Taanlased põhjendavad vajadust tööjõumakse vähendada tööjõupuudusega. Eesti rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsleri Dmitri Jegorovi sõnul on sarnane eesmärk ka Eestis praegu aktuaalne, sest tööpuuduse asemel vaevab paljusid ettevõtteid hoopis tööjõupuudus.

«Mida rohkem jääb töötavale inimesele palgast raha kätte, seda suurem on üldjuhul tema tahe tööd teha. Sellest loodetakse, et inimesed loobuvad kergemini sotsiaaltoetustest ja otsivad tööd,» kommenteeris Taani reforme Jegorov.

Kuigi Eesti tööjõumaksude osakaal SKT-st on Taanist ja Rootsist oluliselt madalam (vt graafikult allpool), on näiteks ettevõtja Jaan Pillesaar veendunud, et Eestis on juba liiga kõrged tööjõumaksud, mistõttu oleks suurim viga liikuda Skandinaavia majandusmudeli suunas.

«Kui praegu on IT-ettevõttel valida, kas minna Eestisse või Ukrainasse, siis läheb ta Ukrainasse, siin pole isegi mõtlemise kohta. Seal on maksud niipalju väiksemad,» rääkis Pillesaar augustikuise arvamusfestivalil Postimehe maksudebati raames. Ta rõhutas ka seda, et IKT soodustamine on oluline, kuna 20 aasta pärast töötab ilmselt pool rahvastikust IT-sektoris.

«Suurim viga, mida saabki teha, on liikuda Skandinaavia mudeli suunas. Koormata fiskaaleelarvet. Rootsi on kui legend. Jah, seal on parem elada kui Eestis, aga kui võrrelda muu maailmaga, siis on seal halvem. Näiteks Rootsis on rohkem vaeseid kui Ühendriikides,» rääkis IT-ettevõtja augustis.

Vaata juuresolevalt graafikult, kui palju erineb Taani ja Rootsi tööjõumaksude tase Eestist ning OECD keskmisest!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles