Batman vedas Lego alt ja töö kaotab 1400 inimest

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lego klotsidest Londoni mudel
Lego klotsidest Londoni mudel Foto: David Parry/PA Wire/PA Images/Scanpix

Taani mänguasjade tootja Lego, mis erinevalt konkureerivatest mänguasjade tootjatest on viimastel aastatel suutnud suurematest kõikumistest hoiduda, on tabanud üle pika aja tagasilöök – esimene käibe langus viimase 13 aasta jooksul.

Üheks käibelanguse põhjuseks toob Bloomberg Lego Batmani tooted, mille müük ei ole läinud ootuste päraselt. Esimesel poolaastal kahanes käive viis protsenti 14,9 miljardi Taani kroonini (1,9 miljardi euroni). Pärast aastakümmet kestnud kahekohalisi kasvuprotsenti oli see ettevõtte juhtidele paras šokk, mis päädis otsusega koondada 1400 inimest ehk kaheksa protsenti kontserni töötajaskonnast.  Neist ainuüksi 500 kuni 600 koondatakse Taanis, Billlundis asuvast peakorterist, kus tuleb juhtimistasandite vähendamine kiirendamaks uute toodete väljatulekut.

«Oleme kaotamas momentumit ja oleme kaotamas produktiivsust,» ütles ettevõtte nõukogu esimees Jørgen Vig Knudstrup telekonverentsil. «Oleme üles ehitanud üha suuremat kompleksset organisatsiooni. See viis paratamatult mingil hetkel stagnatsioonini või langusele,» lisas ta.

Intervjuus majanduslehele The Wall Street Journal oli 15 aastat kuni eelmise aasta lõpuni olnud Lego tegevjuht värvikam: «Auto sõitis teelt välja, maandus kraavi ja nüüd peame ta sealt välja tirima ning kiiruse tagasi saama.» Majanduslehe sõnul oli käibe langus mingil määral tema edu tulemus.

Viimati oli Lego taolises kriisis aastatel 2003 kuni 2004 kui ettevõte teatas rekordilisest kahjumist, mispeale kutsitigi tegevjuhiks Knudstorp, kes vähendas ta tooteportfelli kolmandiku võrra. Järgnevad aastad olid Legole aga suur edulugu nii müügitulemustes, aga eriti innovatsioonis. «Viimase 10 aastaga on Legost saanud mitte vähem kui mänguasjade Apple,» kirjutas ajakiri FastCompanies kaks aastat tagasi.

Lego oli digitaalsel eksperimenteerimisel teistest ees ehkki kinnitas, et põhiliseks jäävad väikesed klotsikesed.

Lapsed mänguhoos. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix
Lapsed mänguhoos. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Lego asutas Taani linnakeses Billund 1932. aastal puusepp Ole Kirk Christiansen, kes hakkas valmistama puuparte ja muid lihtsamaid mänguasju. Puutöökoda ise oli loodud juba 1895. aastal. 1934. aastal korraldas Christiansen oma töötajate seas uuele ettevõttele nimekonkursi. Auhinnaks oli pudel koduveini.

Ettevõtte nimi tuleneb taanikeelsest fraasist leg godt, mis tähendab mängi hästi. Ladina keeles tähendab sõna panen kokku ja itaalia keeles ühendan.

Pärast teist maailmasõda muutus plastmass Taanis kättesaadavaks ning 1947. aastal ostis Lego plastmassi pressi. Esimeseks moodulmänguasjaks oli veoauto, mida sai lahti võtta ja ümber kombineerida.

Klotside peale ei tulnud Christiansen ise vaid idee on pärit Briti ettevõttelt Kiddicraft. Siiski nägi ta klotsikestes potentsiaali, disainis need ümber ning alustas 1949. aastal oma versiooni tootmist. Kui välja arvata ABS plastikutele üleminekut 1963. aastal, on klotside olemus jäänud samaks.

Ehkki algul ei võetud plastmassmänguasju vastu hästi (eelistati puitu ja metalli) hakkas müük kiiresti paisuma. Tagasilöögid tekkisid üheksakümnendate lõpus, mil lapsed hakkasid viitma aega telerite ja arvutite ning arvutimängude juures.

Samasugune murranguline aeg on toimumas praegu, sest lapsed eelistavad viita rohkem aega puutetundlike ekraanide kui leludega. New Yorgis asuva analüüsifirma Michael  Cohen Groupi küsitluse kohaselt mängivad 62 protsenti kuni 12 aastastest lastest sageli või väga sageli puutetundlike ekraanidega seadmetega, 58 protsenti mängivad nukkude või kangelaskujudega, 51 protsenti kunstitarvetega ja 49 protsenti mitmesuguste klotsidega.

Esimesest jaanuarist sai Lego juhiks Bali Badda, kelle tähelend jäi lühikeseks. Eelmisel kuul vahetati ta välja Taani tööstusgrupi Danfossi endise juhi Niels Christianseniga.

Ehkki Lego ei ole börsiettevõte, pani ettevõtte käibelanguse uudis kukkuma teiste mänguasjade tootjate aktsiad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles