Tingas: jõulupreemia muutub ähvarduseks (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ranno Tingas.
Ranno Tingas. Foto: Liis Treimann

Ernst & Young Baltic ASi partner ja maksuekspert Ranno Tingas  märkis, et detsembris makstud preemia võib töötaja viia uue tulumaksusüsteemi kohaselt kõrgepalgaliste sekka ning rõõmu asemel tähendab see hoopis plaanitust suuremat tulumaksu. 

«Fakt on, et kõik töötajad, kelle brutopalk on kuni 1200 eurot kuus, saavad oluliselt suurema maksuvaba tulu,» märkis Tingas Pärnu Konverentside korraldatud Palga Päeval. Neil, kelle brutosissetulek on üle 1758 euro kuus, hakkab netosissetulek vähenema. 

Inimesed, kellele on aga rohkem kui üks töökoht või rohkem kui üks sissetulek, muutub arvestus väga keeruliseks. Tõenäoliselt peavad nad uue maksusüsteemi kohaselt tulumaksu juurde maksma.

«Kui seni oli tuludeklaratsiooni esitamine üks suur rõõmupäev, siis nüüd on vastupidi. Selgub, et raha tuleb juurde maksta. Tark inimene paneb raha kõrvale ja suudab maksud ära maksta,» rääkis Tingas. Paraku võib see väga paljudele tulla ka halva üllatusena.

Tema kinnitusel tekitab see aga tõenäoliseltsuure  pahameeletormi ning küsimus on, kelle peale töötaja siis vihane on. «Et ei oleks tohutut hulka vihaseid töötajaid, tuleb ettevõtte sees olukorda juhtida. Eks ka Maksu- ja Tolliamet püüab seda ennetada.»

Tulude hulka arvestatakse ka näiteks pension. Kui töötaval pensionäril peab ettevõte maksuvaba tulu kinni palga järgi ning aasta lõpus arvestab Maksu- ja Tolliamet pensioni tuludele lisaks, tuleb tulumaksu juurde maksta. Sama lugu on siis, kui maksta töötajale aasta lõpus preemiat.  ««Maksan Sulle jõulupreemiat,» muutub uue maksusüsteemi puhul ähvarduseks,» rääkis Tingas. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles