Fotod: bussifirmad avasid mitu miljonit maksnud bussidepoo

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pärastlõunal avasid Mootor Grupp ja Sebe uue nüüdisaegse bussidepoo Tartus. Depoo rajamiseks kulus 2,4 miljonit eurot.

Mootor Grupi juhatuse esimehe Hugo Osula sõnul on Tartu uus bussidepoo oluline teetähis Eesti kvaliteetse ühistransporditeenuse arendamisel.

«Tänased Eesti bussipargid on aastatega amortiseerunud ja ühistranspordi vajaduste muutudes oma kompaktsuse kaotanud. Kõrge kvaliteediga teenuse pakkumiseks on vaja kaasaja nõudmistele vastavaid bussidepoo terviklahendusi. Tartu uus depoo on selles vallas Eestis üks esimesi,» rääkis Osula.

Ta lisas, et bussidepoo eesmärk on olla Mootor Grupi ettevõtete Lõuna-Eesti keskus. «Panus Tartu baasi arengusse on meie jaoks pikaajaline investeering. Toetame sellega nii Tartu linna kui üldisemalt Eesti-sisest kaugliini liiklust. Investeeringust saavad kasu mitte ainult Mootor Grupi ettevõtted, aga tervikuna kogu piirkond ja ühistranspordivaldkond,» sõnas Osula.

Mahutab üle 80 bussi

Uues bussidepoos toimetavad iga päev kõik Sebe 65 Tartu linnaliini teenindavat bussi. Lisaks sellele on parkimiskohti baasis veel 20-le Mootor Grupi kontserni ettevõtetele kuuluvale bussile, mis samuti hakkavad loodud logistikakeskuses teenuse osutamiseks vajalikke tugiteenuseid kasutama.

Bussidepoo läbisõidetav remondihall võimaldab ühel ajal hooldust teha kuni kuuele 15-meetrisele bussile, lühemaid busse mahub korraga remondihalli veelgi rohkem. Tänu läbisõidetavale remondihallile on muutunud võimalikuks ka 18-meetriste lõõtsbusside remont oma remondibaasis. See võimalus varem puudus.

Bussibaasis asub lisaks täiskompleksele remondihallile bussipesula, milles tehakse sise- ja välispesu ning keemilist puhastust Tartu linnaliine teenindavatele bussidele. Pesula suudab ööpäevas teha üle 100 sõiduki sise- ja välispesu ning annab hea võimaluse pakkuda kvaliteetset pesulateenust ka kõigile teistele suurtele sõidukitele.

Mootor Grupi Tartu bussidepoo pesula on ainuke nii Tartus kui kogu maakonnas, mis pakub ööpäevaringset pesulateenust, olles keskendunud just suurtele sõidukitele. Lisaks busside remondi- ja hoolduse lahenduste arendamisele on tähtsal kohal bussidepoosse rajatud nn bussijuhtide hotell, milles korraga võib leida ööbimiskoha koos elementaarsete olmetingimustega (köök, pesemisvõimalused) kuni kuus bussijuhti.

Arvestatud ka laienemisvõimalustega tulevikus

Uue bussidepoo arendamisel on juba arvestatud ka võimalike arengusuundadega. Selleks on jäetud vajalikud reservid potentsiaalseteks laienemisvõimalusteks ajal, mil tekivad uued nõudmised bussiteenuse pakkumiseks, näiteks nii tankimistaristu kui lisaparkimiskohtade loomisena.

Mootor Grupi kontserni kuuluv AS Sebe teenindab Tartu linnaliine 2011. aastast ja linnaliini teenindusleping kehtib kuni 2019. aastani. Sebe on tegustenud bussiteenuste turul üle 20 aasta ning teenindanud lisaks Tartule linnaliine ka Võrus ja Pärnus ning Ida-Viru maakonnas.

Ettevõtte bussiteenuse standardiks on mugavus, täpsus ja turvalisus. Eesti kapitalil põhinev Mootor Grupp ühendab mitut edukat ühistranspordiettevõtet: Lux Express, Sebe, Eesti Buss, Simple Espress, Busland, Milrem, Cargobus, Tpilet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles