Graafik: kõige probleemsemad sektorid on majutus, ehitus ja transport

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja
Ehitaja Foto: SCANPIX

Creditinfo andmetel on arvete ja maksude tasumisega kõige suuremas hädas toitlustus- ja majutus-, ehitus- ja transpordisektor. 

Creditinfo uuringust selgub, et maksehäiretega ettevõtete osakaal on endiselt madal (2,7 pprotsenti), kuid paistab, et mitu aastat paranenud tarnijate arvete ja maksude tasumine jõudis parimasse seisu aasta eest, kuna viimasel kahel poolaastal on maksehäiretega ettevõtete osakaalu vähenemine seiskunud, kirjutab ettevõte oma blogis.

Üle ootuste tugevad majanduskasvu näitajad ettevõtete käitumist veelgi ei paranda?

Nordea Eesti peaanalüütik Tõnu Palm seletas seda sellega, et majanduse märkimisväärselt parem kasvuväljavaade võib mõjuda ettevõtete tulemustele viiteajaga. «Majanduskasv ja krediidikahjumid ning riskimarginaalid ei käi alati päris sama sammu,» räägib Palm. Tema sõnul oli veel möödunud aasta selline aeg, kui tulude kasvust kõigile ettevõtetele ei jätkunud. Ettevõtete tulud kasvasid mullu kõigest 2 protsenti. «Käesoleva aasta teises kvartalis elavnes müügitulu kasv juba 10 protsendile. Majanduskasv on täna laiapõhjalisem,» rääkis Palm.

Kuigi sektorite üleselt ei ole maksekäitumine halvenenud, paistavad maksekäitumise probleemide mõningase suurenemise poolest silma ka veondus-laondus ja ehitus, mis on Statistikaameti andmeil just tänavuse majanduskasvu vedureiks.

«Kui vaadata ettevõtete sektori suuremaid laenuportfelle, siis kasvavad need kõige kiiremini kutse- ja tehnikaalases tegevuses (selle aasta esimesel poolaastal 18 protsenti), ehituses, kaubanduses ning veonduses ja laonduses,» kommenteeris Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Kõige suurem laenukoormus on endiselt kinnisvaraalases tegevuses, mille osakaal ettevõtete laenuportfellist on lausa 40 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles