Hiinlased investeerivad Soome kinnisvarasse

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi kesklinna äripinnad on tulvaline investeering.
Helsingi kesklinna äripinnad on tulvaline investeering. Foto: Sponda

Vaatamata asjaolule, et Soome kinnisvaraturul on hinnad kerkinud ning tootlused ajaloo keskmisega võrreldes madalal tasemel, huvituvad sellest Aasia investorid eesotsas Hiinaga.

«Hiina on uus, üllatav ja huvitav tulija,» ütles Kauppalehtile kinnisvarafirma Newsec Advice tegevjuht Juhani Reen. «Kui pakkumised on suured, tuleb lisaks Hiinale raha ka Singapurist ja Lõuna-Koreast,» lisas ta.

Otsa tegi lahti hiinlaste pensioniraha (CIC), kes ostis Soome suurima logistika- ja laonduskinnisvarafirma Logicor. Müüjaks oli erakapitaligigant Blackstone ja tehingu hinnaks umbes miljard eurot.

Kinnisvaraturul on ostjaks ka Blackstone, kes on teinud 1,8 miljardi euro suuruse ülevõtmispakkumise kinnisvarafondile Sponda, mille portfelli väärtuseks hinnati märtsis 3,8 miljardile eurole, kirjutas Reuters juuni alguses.

Soome on muutunud soositud investeerimiskeskkonnaks, sest majanduskasv on taastunud, tootlused on teistest riikidest kõrgemad ja intressid on püsinud kaua aega madalatena. Helsingi kesklinna loetakse investeeringute mõttes turvaliseks sadamaks. Parimate kohtade tootlus on langenud alla nelja protsendi.

Reen arvab, et rahvusvaheliste investorite osakaal Soome suurtes kinnisvaratehingutes ulatub sel aastal 70 protsendini. Seni on olnud välisinvestorite osakaal 20–30 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles