Enamiku eestlaste jaoks on kolleegide palganumber saladus

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palk
Palk Foto: SCANPIX

38 protsenti töötajatest teab vähemalt osa kolleegide palgataset, selgub CV keskuse uuringust.

CV Keskus.ee värskest uuringust selgub, et iga kümnes eestlane töötab läbipaistva palgasüsteemiga ettevõttes ja iga neljas teab vähemalt osa kolleegide palgataset. Võrreldes lõunanaabritega selgub, et lätlased teavad kolleegide palgataset mõnevõrra paremini.

Värskelt kogutud andmed näitavad, et 37,9 protsenti Eesti töövõtjatest teab vähemalt osa kolleegide palgataset, mis on mõnevõrra madalam näitaja kui Lätis, kus vastav näitaja on 40 protsenti. Täielikult läbipaistvaks pidas oma tööandja palgasüsteemi 9,3 protsenti vastanutest (Lätis 12 protsenti).

«Palkade avalikustamine võiks mõjuda tööturule tervendavalt, kuna muudaks tööturu läbipaistvamaks ja vähendaks seeläbi ka probleemset soolist palgalõhet,» ütles Eesti suurima tööportaali CV Keskus.ee Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. «Kindlasti põhjustaks see aga ka tugevamat palgasurvet, kuna hiljutine CV Keskus.ee ja Palgainfo Agentuuri tööturu-uuring näitas, rahulolematus põhipalgaga on kasvanud 39 protsendile.»

«Tööpakkumisi sirvides näib, et tööandjad on aga vastamas töötajate ootustele ja avaldavad järjest julgemalt pakutavaid palgavahemikke – igal neljandal (26,7 protsenti) CV Keskuses avaldatud tööpakkumisel on praeguse seisuga olemas informatsioon pakutava palga kohta. Avaldatud palganumbrite alusel on antud hetkel enim võimalik teenida müügi- ja transpordisektoris, kus pakutav palk ületab 4000 € piiri,» lisas Auväärt.

Kõige läbipaistvam on Henry Auväärti sõnul palgasüsteem riigi ja avalikus sektoris – enam kui pooled küsitlusele vastanuist teadsid vähemalt osa kolleegide palkasid. Ka iga teine haridusvaldkonna töötaja ja vähemalt 40 protsenti assisteerimis-, ehituse ja kinnisvara-, finants-, müügi- ja tervishoiusektori töötajatest teadis osa kolleegide palgataset. Kõige vähem on aga kursis oma kolleegide palgatasemetega infotehnoloogia, toitlustuse ja transpordisektori töötajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles