Heino Endeni ärid on tagasihoidlikud (4)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Enden ja Edgar Savisaar
Heino Enden ja Edgar Savisaar Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Savisaare nimekirjas kandideeriv endine tippkorvpallur Heino Enden on viimastel aastatel pidanud ennast eelkõige ärimeheks, aga samas tuleb tunnistada, et õitsvad need ärid ei ole.

Laiema avalikkusele tuntuks Tallinnas Gonsiori tänaval asuva Moskva pirukakohviku Nikolay esindaja ja juhina. Paraku läksid nende teed veidi üle kahe aasta tagasi lahku põhjenduseks tõi Enden erimeelsused arusaamadest, kuidas peaks Euroopa Liidus ja Eestis äri tegema.

Äriregistri andmetel on Enden kuue osaühingu osanik, neist kaks on asutatud sellel, kaks eelmisel ja üks 2015. aastal. Talle kuuluvatest ettevõtetest vanim on 1998. aastal asutatud osaühing Henteerso, mille põhitegevusalaks on ettevõtte 2015. majandusaruande kohaselt konsultatsioonid Soomes ning Eestis ning lisandus juhtimisalane tegevus.

Paistab, et ettevõtte varakogumise faas jääb varasematesse aastatesse, sest viimased kolm aastat on olnud kahjumis, neist kahel viimasel on kahjum kordades suurem kui käive. Näiteks eelmise aasta käive oli 4400 eurot, aga kahjum 29 460 eurot. 2015. aasta kahjum ületas käivet üle kahe korra. Esialgu on ettevõtte omakapital positiivne, aga praeguse trendi jätkudes mitte kauaks.

2011. aastal asutatud osaühingu Modulare Development OÜ osanikuks hakkas Enden eelmise aasta juulis omandades 50 protsenti ettevõttest. Teine osanik on Diimo Liiva. Eelmise aasta majandusaruanne on esitamata, aga 2015. aasta aruandes kirjutatakse, et majandustegevus puudus.

Veel on Endenil kümneprotsendiline osalus 2015. aastal asutatud osaühingus SPSAUTO Estonia, mis pole veel majandusaruandeid esitanud, 15-protsendiline osalus eelmisel aastal asutatud osaühingus Eco Tehnoloogia ning sel aastal asutatud osaühingud League Legend Invite (tegevusalaks on märgitud spordiklubide tegevus ning 30-protsendiline osalus osaühingus Hekim Nordic (tegevusalaks on mitmesuguste erinevate kaupade vahendamine).

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles