Tartu Milli süüasja osalised end kohtus süüdi ei tunnistanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Milli tootmishooned.
Tartu Milli tootmishooned. Foto: Sille Annuk

1,2 miljoni euro suuruses maksupettuses süüdistatavad ASi Tartu Mill süüasja osalised end esmaspäeval Tartu maakohtus alanud protsessil süüdi ei tunnistanud.

Esmalt eraldas kohus Lõuna ringkonnaprokuröri Kaire Hänilese taotlusel Meelis Jürimäele (52) esitatud süüdistuse eraldi menetlemiseks teises kohtukoosseisus kokkuleppemenetluses, kuna Jürimäega on sõlmitud prokuratuuriga kokkulepe. Ülejäänud süüdistatavate osas jätkub asja arutamine üldmenetluses.

Ükski süüdistatav - Leonid Dulub (38), Priit Saar (52) ning Tartu Mill AS - ei tunnistanud ennast esmaspäevasel kohtuistungil neile esitatud süüdistustes süüdi. «Kohtu alla andmise määrusega on kohtuistungid planeeritud selle aasta septembrisse, oktoobrisse ja novembrisse ning kohtuvaidluste aeg on esialgu planeeritud järgmise aasta jaanuarisse,» lisas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm BNSile.

Süüdistuse kohaselt esitas AS Tartu Mill käibedeklaratsioonides valeandmeid 2012. aasta jaanuarist kuni 2013. aasta septembrini. Ettevõtte toonast ostujuhti süüdistab prokuratuur kaheksaliikmelise kuritegeliku ühenduse kaasabil valeandmete esitamise organiseerimises. Uurimisel kogutud tõendid viitavad sellele, et kuritegeliku ühenduse liikmed kasutasid üle 30 variettevõtte, mille kaudu näidati tehinguid, mida tegelikult ei toimunud.

Nende näilike tehingute eest esitasid variettevõtted AS-ile Tartu Mill võltsarveid, mille alusel kandis süüdistatav kuritegeliku grupi kontrolli all olevatele variettevõtetele raha. Sel viisil varjati tehinguid AS-i Tartu Mill ja tegelike teraviljamüüjate vahel.

Süüdistuse kohaselt jõudis võltsarvete alusel üle kantud raha kui kuritegelik tulu sularahana tagasi ühenduse liikmeteni, sealhulgas ostujuhini. Sularaha kasutati tegelikele teraviljamüüjatele vilja ja rapsi eest tasumiseks ning kuritegeliku ühenduse tegutsemise rahastamiseks, sealhulgas ühenduse liikmetele tasumiseks.

Tartu maakohus mõistis juba 2014. aasta alguses kuus kuritegeliku ühenduse liiget kokkuleppemenetluses süüdi. Kohus leidis, et nende süü on tõendatud ning toime pandud kuritegusid tunnistasid ka süüdistatavad ise.

Tartu Mill AS ei pea esitatud süüdistust põhjendatuks ning on valmis oma õigusi kohtus kaitsma, on Tartu Milli õigusnõustaja Ivo Raudjärv kinnitanud, lisades, et kogu see protsess on tekitanud ettevõttele nii maine- kui ka finantskahju.

«Alates 2013. aastast on kriminaalmenetluses kasutatud massiivselt jälitustegevust ja kontrollitud erinevaid võimalikke versioone ning leitud, et kuritegeliku ühendusega oli seotud üks Tartu Mill ASi endine töötaja. Uurimine ei tuvastanud, et Tartu Mill AS oleks kuulunud kuritegelikku ühendusse, ega ka seda, et ettevõttel oleks olnud võimalik omistada majanduslikku kasu,» ütles Raudjärv möödunud aasta lõpus.

Ettevõte on osutanud uurimise raames igakülgset kaasabi, kuid uurimise poolt on tähelepanuta jäetud mõned Tartu Mill ASi märkused, lisas ta.

«Süüdistus on lähtunud hüpoteesist, et läbi erinevate ühenduse kontrolli all olevate variäriühingute jõudis sularaha tagasi ühenduse liikmeteni, millest osaga tasuti põllumeestele kauba eest, seda ilma käibemaksuta, ning ülejäänud osa jäi kuritegeliku ühenduse kasutusse. Ometigi on tähelepanuta jäänud, et kogu sellest protsessist pole Tartu Mill AS saanud majanduslikku kasu ja see protsess ei teinud äri ka kuidagi paremaks. Seda on tunnistanud ka kuritegeliku ühenduse liikmed.»

Süüdimõistmisel saab kohus ettevõttele määrata rahalise karistuse kuni 16 miljonit eurot. Kriminaalasja uuris maksu- ja tolliameti uurimisosakond ning uurimist juhtis Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles