Eesti internetipakkujad piiravad vahel andmesidekiirust

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interneti kasutamine.
Interneti kasutamine. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Mõned Eesti sideettevõtjad rakendavad vajadusel internetile piiranguid, näiteks andmesidekiiruse osas, kuid seejuures ei diskrimineeri nad enda kinnitusel Skype’i ega ühtki teist rakendust.


Euroopa Komisjon teatas sel nädalal, et palus ELi liikmesriikidel uurida, kas internetiteenuse pakkujad blokeerivad või aeglustavad teatud rakendusi nagu Skype viisil, mis kahjustab tarbijaid.

Osad internetipakkujad väidavad, et n-ö andmete diskrimineerimine on vajalik teatud teenuste kvaliteetse funktsioneerimise tagamiseks, samas kui interneti neutraalsuse toetajad seda õigeks ei pea. Eesti sidefirmad aga enda kinnitusel rakendusi nagu Skype ei blokeeri ega aeglusta ning toetavad interneti neutraalsuse põhimõtet.

«Meid see küll ei puuduta, kuid on täiesti arusaadav, et suured Euroopa telekommunikatsiooni ettevõtted üritavad enda telefoniside turgu kaitsta,» märkis Starmani kommunikatsioonijuht Kristi Reiland. «Rahvusvaheliste kõnede marginaalid on endiselt väga kõrged, aga seda turgu võtavad jõudsalt endale tasuta telefonikõnede pakkujad.» Starman Reilandi sõnul toetab interneti neutraalsuse põhimõtet ega ole pidanud andmeid diskrimineerima.

«Kuna Elisa üheks põhitegevuseks on internetiteenuste pakkumine, siis ei näe me põhjust ega vajadust interneti rakenduste sh VOIP (Voice Over Internet Protocol) kõneteenuste piiramiseks ega ka selle kvaliteedi
Mõjutamiseks,» kinnitas Elisa võrkude valdkonna juht Andrus Kaarelson.

«Paljud Elioni kliendid kasutavad Skype´i ning kuna eesmärgiks on klientide rahulolu, siis on Elioni huvides, et vastav rakendus töötab tänu meie ühendusele kiirelt ja stabiilselt,» ütles Elioni tehnoloogiadirektor Kalev Reiljan. «Ka Elioni-siseselt kasutame me erinevaid kaasaaegseid kommunikatsioonivahendeid omavahel suhtlemiseks ja koosolekute pidamiseks, sh. Skype-i,» lisas ta. «Seega rääkides konkreetsest rakendusest, antud juhul Skype-st, siis ei ole ei ole Elionil plaanis rakendada mingeid meetmeid selle aeglustamiseks ega ka blokeerimiseks.»

«KÕUl ei ole mingeid piiranguid mahtude osas ja me ei sea kasutajatele piiranguid ka teatud rakenduste kasutamiseks - see on meie lubadus klientidele ja antud põhimõtet ei ole plaanis muuta ka tulevikus,» märkis Televõrgu ASi juhataja Urmas Aiaste.

«Toetame võrgu neutraalsuse põhimõtet ning STV'l puuduvad hetkel igasugused ambitsioonid piirata kindlat tüüpi võrguliiklust, Skype'ist rääkimata,» kinnitas STV klienditeeninduse juht Kristo Sakkeus

Tele2 Skype'i kasutamist ei ei blokeeri, ütles ettevõtte kommunikatsioonijuht Kersti Gorstov. Sama kinnitas EMT kohta selle avalike suhete juht Kaja Sepp, lisades, et ettevõte kavatseb sama käitumisviisiga jätkata.

Tehnilise järelevalve ametile ei ole laekunud kaebusi selle kohta, et mõnda rakendust või teenust blokeeritaks või aeglustataks, ütles ameti sideteenuste osakonna juhataja Oliver Gailan.

«Teatud piiranguid (näiteks andmesidekiirusele) mõned sideettevõtjad siiski vajadusel rakendavad, näiteks ebamõistlikult suures mahus failivahetusprogrammide abil info vahetamisele või videoportaalide vaatamisele,» lisas ta samas. «Selliseid piiranguid võib käsitleda ka teenuse kvaliteedi tagamise meetmetena, sest võrkudes, kus ressurss on väga piiratud (näiteks mobiilsidevõrgud), võib üks kasutaja hõivata endale suure osa andmesidekiirusest, mille tõttu kannatab teiste kasutajate internetiühenduste kiirus.»

Näiteks EMT’l kehtib nn mõistliku kasutamise põhimõte, mille kohaselt on ettevõttel õigus vähendada ette teatamata andmesidekiirust pärast teatud kuise andmesidemahu täitumist. Sepa sõnul vähendab EMT sel juhul aga kõigi rakenduste andmesidekiirust, nii et diskrimineerimisega tegu pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles