Lääne sanktsioonide mõju: Venemaa põllumajandus buumib täiel rinnal (46)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalapüük Venemaa suurimas kalafarmis.
Kalapüük Venemaa suurimas kalafarmis. Foto: AFP

Venemaa põllumajandussektor buumib täiel rinnal, kuna inimesed ostavad lääne sanktsioonide tõttu eeskätt kodumaist toidukaupa. 

Mäletatavasti kehtestasid lääneriigid Venemaale 2014. aastal pärast Krimmi annekteerimist hulga majandussanktsioone, millele Venemaa vastas omakorda sanktsioonidega, blokeerides eelkõige lääne toidukaupade impordi riiki.

Sisuliselt üleöö keelustati umbes 60 protsenti riigi liha- ja kalatoodete sisseveost, mis lõi kohalikele põllumeestele viljaka pinnase tootmist suurendada ja rohkem müüma hakata, kirjutab Financial Times.

Nii on näiteks Venemaa suurim lõhetootja Russian Aquaculture tänavu suurendanud tootmist juba kuus korda. Kasvu näitavad ka suurimad teraviljatootjad.

«Venemaa põllumajanduses on buum,» ütles Venemaa väetisetootja PhosAgro juht Andrei Guryev lehele. «See on tekitanud ka välisinvestorite huvi meie vastu.»

Kuna Washingtoni ja Moskva suhted on jätkuvalt pingelised, ei ole sanktsioonide kaotamist lähiajal näha. See annab põllumeestele tulevikuks kindluse rohkem investeerida.

Venemaal tegutsev USA investor ütles lehele, et lääs tulistas endale jalga, kuna sanktsioonid olid mõeldud Venemaa nõrgestamiseks, kuid vähemalt põllumajandussektor on palju tugevamaks saanud.  

Kommentaarid (46)
Copy
Tagasi üles