Vineeri müük näitab vinget kasvu

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vineer.
Vineer. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lähiajal kerkib Eestisse kaks uut vineeritehast. On ka põhjust, sest välisturgude nõudlus vineeri järele üha kasvab – poole aastaga suurenes selle eksport 50 protsenti. 

Tänavu kuue kuuga on Eesti ettevõtted müünud välisturgudele 59 000 kuupmeetrit vineeri hinnaga 34 miljonit eurot. Seda on 51 protsenti enam kui mullu. Olulisemad turud on Saksamaa, Korea Vabariik, Läti ja Rootsi, selgub Eesti metsa- ja puidutööstuse liidu statistikast.

Hästi läheb Eesti puidu- ja metsasektoril tervikuna. Eesti puidutoodete eksport kasvas poole aastaga 13 protsenti ja ületas 1 miljardi euro piiri. Lisaks vineerile tegid korraliku tõusu veel puidugraanul, saematerjal ja ümarpuit.

Rahalises vääringus oli suurim ekspordiartikkel puitmajad, mida müüdi poolaastaga 170 miljoni eest. Järgnesid puitdetailid, mida müüdi 151 miljoni euro eest.

Kasvavat nõudlust ja huvi vineeri järele näitab ka see, et lähiajal avavad Eestis uksed kaks suurt vineeritehast. Esimene neist on Soome metsanduskontsern Metsä Wood, kes ehitab Pärnusse 50 miljoniga vineerivabriku, kus hakkab tööd saama 200 inimest.

Teine uudis tuli sel nädalal, kui Eesti puidufirma AS Lemeks teatas, et nad ostsid Jõgeva lähedal 10 hektarit tööstusmaad, et rajada sinna 30 miljoniga uus vineeritehas. Viimase tootmismahuks kujuneb 25 000-30 000 kuupmeetrit kasevineeri, mille tootmiseks on vaja 65 000-80 000 tm kasepakku. Täisvõimsuse saavutamisel luuakse 120 kuni 150 uut töökohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles