Kui tugevalt mõjutas orkaan Harvey kohalikku majandust?

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Houston.
Houston. Foto: David J. Phillip/AP

Surmava tormi maksumus Texases ja Mehhiko lahes tõuseb jätkuvalt. Texase ametnikud hindavad regiooni kogukahju 125 miljardi dollarini.

Orkaan Harvey on põhjustanud üle 30 surma ja hävitanud tuhandeid kodusid. Samal ajal kui vihmasadu on Houstoni rahule jätnud on USA suuruselt neljas linn endiselt üleujutatud. Palju ettevõtted antud regioonis, mis on USA nafta-ja gaasitööstuse tähtsaks osaks, ei tea endiselt, millal nad jätkavad tavapärase tööga.

Torm tabas USA nafta- ja gaasitööstuse südant, peatades ühe kolmandiku kohalikust tööstusest. Tormi tõttu suleti töötlemistehaseid lahe rannikul, mis põhjustas ka naftatorude sulgemise. Bensiinihinnad, mis tõusid juba tormi ootuses, tõusevad eeldatavalt regioonis edasi. Texasest on tulnud teateid, et osades bensiinijaamades juba napib kütust.

Võlakirju hindava ettevõte Moody’se sõnul võib kokku orkaan ettevõtetele maksma minna 10-15 miljardit dollarit ja sellele lisanduks 10miljardi väärtuses infrastruktuurikulusid. Hiljuti plahvatas ka üks Houstoni keemiatehas.

Transport taastub

Osaline teenidus on taastatud Houstoni lennujaamas ja varsti avab sadam piiratult oma tegevuse. Teatud osad Houstoni laevakanalist, mille kaudu saab ligi naftatöötlusjaamadele, on aga endiselt piiratud.

Teiste transpordivahenditega võib taastamine võtta kauem aega, sest teed ja teised maalapid on endiselt vee all. Raudtee ettevõte BNSF teatas, et on peatanud teadmata ajaks rongide liikluse läbi Houstoni ja Texase üleujutatud regioonide.

Suure osa kahjust on saanud kohalikud elanikud, kes tõenäoliselt maadlevad selle olukorraga ilma kindlustuseta. Rohkem kui 350 000 inimest on registreerinud föderaalselt valitsuselt abi saamiseks, ütles FEMA. Analüütikute arvates võib see number tõusta 500 000 inimeseni.

Üleujutuskindlustuse puudumine paljudel majaomanikel takistab regiooni täieulatusliku taasehitust, mida muidu võiks oodata. Tõenäoliselt on sellel pikaajalised tagajärjed regioonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles